Pro tramvaje neznamenala potíže námraza, ale sníh ve výhybkách. „Řidiči museli čekat na údržbáře a dispečery, kteří sníh vyfoukali z výhybek," uvedla mluvčí brněnského dopravního podniku Barbora Lukšová.

Potvrdila to přímo na jednom ze zasažených míst redaktorka deníku Rovnost Markéta Chumchalová. „Na Staré osadě v Židenicích před půl devátou ráno na spoj čekalo hodně lidí. Dvacet minut nic nepřijelo. Poté tramvaj stála mezi zastávkami Jugoslávskou a Vojenskou nemocnicí, když čekala na vyčištění výhybky," sdělila Chumchalová.

Drsné zimy: námraza, blesk i prázdniny
Největší kalamita námrazy za třicet let potkala Brno začátkem prosince 2014. Kvůli ní v Brně stálo 160 tramvají a trolejbusů, hrozilo rovněž úplné zastavení tramvajové dopravy. „Takový den nepamatují ani zkušení dispečeři," sdělila tehdy mluvčí brněnského dopravního podniku Linda Hailichová.

Uhelné prázdniny zažili lidé v Československu počátkem roku 1979, kdy teplota na některých místech poklesla až o třicet stupňů Celsia za den. Až do konce měsíce nechodily děti do škol, aby školy nemusely topit. Podobnou situaci poznali Brňané i v roce 1929. „Teplota poklesla až na mínus šestatřicet stupňů Celsia a pro nedostatek uhlí ministerstvo na čtrnáct dní uzavřelo školy," uvedla v Internetové encyklopedii města Brna Dana Olivová.

Sněhové bouři s blesky čelili obyvatelé Brna v březnu roku 1813. Při dvoudenní vichřici blesk trefil kostel svatého Jakuba. „Výboj sjel z měděné střechy k zemi, kde poranil dvě obchodnice s plátnem," informovala v Internetové encyklopedii města Brna Markéta Jančíková.

Drobné nehody tramvají blokovaly provoz na několika místech. Ani úklid sněhu dopravu pokaždé nezlepšil. Při jeho odhrnování na náměstí Míru se totiž kolem desáté hodiny porouchal traktor přímo na kolejích. Až s příchodem poledne se dopravní situace zlepšila.

Přečtěte si také: Bílé Brno. Kvůli večernímu sněžení se opožďovaly autobusy i tramvaje

Dvacet minut nepřekročilo raní zpoždění autobusů jihomoravského integrovaného dopravního systému na většině území Brněnska. Delší zdržení hlásili dispečeři pouze v okolí Tišnova, Zastávky a Veverské Bítýšky.

Problémy se sněhem se vyhýbaly také železnici. „Nemáme hlášené žádné velké potíže v Jihomoravském kraji," sdělil mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Illiáš. Jiný názor na to ale měli cestující čekající na brněnském hlavním vlakovém nádraží, jako byla Brňanka Jana Hejlová. „Můj spoj nabral pětadvacet minut zpoždění. Jedu až do Hradce Králové, takže mi to dost zkomplikovalo život," rozhořčila se Hejlová.

Pravděpodobně kvůli sněhu se převrátilo na střechu auto při nehodě mezi Čebínem a Malhostovicemi na Brněnsku. Havárie se stala ve čtvrtek před osmou hodinou ráno. Mladá řidička naštěstí vyvázla pouze s poraněnou rukou a krkem. „Po ošetření na místě ji záchranáři převezli na chirurgickou ambulanci fakultní nemocnice," oznámila mluvčí záchranářů Hedvika Kropáčková.

Kvůli počasí se na Brněnsku stalo více nehod, žádná však neměla vážnější následky. „V Brně byla situace dobrá. Zdá se, že řidiči respektovali podmínky počasí," prohlásila policejní mluvčí Andrea Cejnková.

Brněnské komunikace, které se starají o průjezdnost silnic ve městě, za noc na čtvrtek a čtvrteční dopoledne spotřebovaly šest set tun posypové soli. Brzy poté, co výjezd silničářů nad ránem skončil, začalo totiž znovu sněžit. Do terénu po osmé hodině ráno proto vyslaly Brněnské komunikace všechny posypové vozy i traktory s radlicemi. „Pluhy jsme vyčistili téměř šest tisíc kilometrů silnic," oznámil provozní ředitel firmy Leoš Chasák.

Podle něj většinu města pokrylo deset až patnáct centimetrů sněhu, v Líšni, Útěchově a na Vinohradech odhadl množství napadaného sněhu až na dvacet centimetrů.

Na pátek meteorologové hlásili oblačno s ojedinělými sněhovými či dešťovými přeháňkami. „Nejvyšší odpolední teploty mohou dosáhnout od jednoho do pěti stupňů nad nulou," informovala meteoroložka Ivana Záluská z Českého hydrometeorolo­gického ústavu.

Více sněhu čeká kraj v sobotu, kdy zároveň začnou teploty mírně klesat. V neděli už podle předpovědi meteorologů teploty nevystoupají nad bod mrazu.

Čtěte také: Kamion vjel do protisměru a zablokoval úzkou ulici. Řidiče prý zradila navigace