VYBERTE SI REGION

Sobi na Špicberkách neznají strach z lidí. Doktorand z Brna tam létal s dronem

Brno – Bloudil čtrnáct dní nekonečnou bílou planinou na norském souostroví Špicberky, aby ukázal vědcům nový způsob, jak dálkově měřit vrstvu sněhu. Doktorand přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně Radim Stuchlík se tak s dalšími dvěma spolužáky můžou stát prvními kartografy, kteří detailně zmapovali sníh v Norsku pomocí dronu. „Brzy odevzdáme výsledky tamním investorům. Vypadá to nadějně," usmívá se Stuchlík.

30.4.2016
SDÍLEJ:

Radim Stuchlík na Špicberkách.Foto: archiv Radima Stuchlíka

Ze snímků, které fotili dvakrát na sto metrech čtverečních, složí mladí vědci trojrozměrný model sněhu. „Fotografie terénu z družic, díky kterým Norové měří velikost závějí, jsou pořízené z příliš velké výšky. Sníh je jednolitá bílá plocha, a tak jsou často jejich odhady nepřesné," popisuje.

Aby ověřili, že se bezpilotní systém nemýlí, doprovázeli jej s lavinovými tyčemi.

Práci s dronem podle doktoranda přísně vymezuje zákon. „Skládal jsem pilotní zkoušky a žádal o spoustu povolení. Když je úřady zhruba po roce schválí, nesmíte létat třeba v okruhu 150 metrů od budov nebo mezi lidmi. Domluvit se musíte také na letištích, jestli neletíte ve stejné výšce jako letadla," vysvětluje. Většina lidí podle něj o zákonech pro drony vůbec neví, přestože s nimi létají. „Přitom jim hrozí až pětimilionová pokuta," podotýká Stuchlík.

Na Špicberkách musel podstoupit také výcvik na střelnici, aby se uměl bránit ledním medvědům. „Povinně jsme u sebe nosili pistole, ale naštěstí bylo na medvědy moc zima. Potkali jsme spoustu polárních lišek a sobů, kteří byli úplně krotcí. Šlo poznat, že jim nikdy člověk neublížil," líčí mladík.

MARKÉTA CHUMCHALOVÁ

Autor: Redakce

30.4.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies