Letošní, v pořadí čtvrtý, ročník, odstartuje už zítra. Ponese se pod heslem Na hraně příběhu. „Obrací se k Brnu a jeho moderní historii. Nabízí divákům i tvůrcům zprostředkování bohaté, složité a v mnoha ohledech také tragické minulosti spojené s bouřlivými poryvy dějin 20. století," představil výstavu její kurátor Michal Koleček.

Sochy vznikly jako připomínky jednotlivých událostí minulého století. Koleček oslovil brněnskou spisovatelku Kateřinu Tučkovou, aby zpracovala čtrnáct historických událostí, které zanechaly významné stopy jak v dějinách města Brna, tak i v osudech jeho obyvatel. „Hotová libreta Tučkové jsme předložili osloveným umělcům, oni si je rozebrali a sochy vytvořili podle nich. Zkrácenou část libreta si Brňané přečtou u každé ze soch. V plné verzi na webových stránkách Domu umění města Brna nebo v Rovnosti," uvedla produkční výstavy Jitka Pernesová .

Příběhy tří vybraných soch čtěte ve středečním vydání Brněnského deníku Rovnost

Část soch už na svých místech stojí, některé umělci doinstalují teprve dnes ráno. Za díly stojí třináct umělců z České republiky, Slovenska, Bulharska, Chorvatska a Dánska, Rakouska a studenti ateliéru environmentu Fakulty výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně. Jednotlivá díla připomínají například život Jiřího Mahena, vraždu židovského hosta v kavárně Esplanade při okupaci Československa nebo zmizení Marie Bartošové v brněnském podzemí. Například tuto událost znázornil Jiří Černický pomocí kovové mřížky a světelné instalace. „Zdánlivě obyčejný poklop zakrývající ústí domovní kanalizace na ulici Pekařská nese ženské jméno a datum. Ten příběh je stejně tragický a absurdní jako doba, kdy se stal – bezčasí husákovské normalizace," doplnil k dílu Koleček.

Stejně jako mříž včlení všechna díla nenásilně do veřejného prostoru. „Tam si je lidé prohlédnou až do konce srpna," doplnila mluvčí Domu umění města Brna Jana Řeháková.

Na akci získá dům umění peníze z brněnského magistrátu. „Kolik to bude, ale zatím nevíme. S vyčíslením počkáme, až budou všechny objekty hotové na svých místech," upozornila Pernesová. K výstavě patří také doprovodný program složený mimo jiné z přednášek a komentovaných prohlídek přehlídky.

Jména soch a kde je najdete

1) Pro Františka Pavlíka, Moravské náměstí

2) Zpráva od Mahena, Kobližná u Mahenovy knihovny

3) Pozvolná rekonstrukce, park za Domem umění města Brna

4) Darovanému městu, Park na Moravském náměstí

5) Aplaus, Hrad Špilberk, severní terasa

6) Rozhledna, horní část ulice Bašty pod Petrovem

7) Zapomenuté vzdálenosti, Malinovského náměstí

8) MLÁDEŽ vede Brno REVISITED 1949 2013, a)Dům umění města Brna, b) Svitavské nábreží

9) Koridor, Park za Domem umění města Brna

10) Domnělý výskyt, Okolí podniku Zetor, Líšen

11) Oni nás, my sebe, a) Běhounská, b) Orlí

12) Světelná jímka, Pekařská

13) Deník – Pavel Švanda (1959–1981), Hala Hlavního nádraží

14) 22 let ztracených iluzí, Moravské náměstí