Jmenuje se Věstonická venuše a trvalé bydliště má v Moravském zemském muzeu v Brně. Ačkoliv svůj domov opouští jen zřídka, v pátek dopoledne se přesune do Opavy. Vystaví ji tam Slezské zemské muzeum.

Bezpečnostní opatření při převozu jsou velmi přísná. „Samozřejmost je obrněné auto a ozbrojená ostraha," podotkla mluvčí Moravského zemského muzea Eva Pánková. Další detaily však o ochraně sošky z bezpečnostních důvodů zveřejnit nechtěla.

Více než dvouhodinovou cestu do Opavy absolvuje i specialista na paleolit a mezolit Martin Oliva. Ten se o sošku v Moravském zemském muzeu stará. „Popravdě nejsem nikdy příliš rád, když se venuše převáží. Je keramická a navíc ze dvou dílů. Vždycky mám strach, aby se nepoškodila," uvedl.

Proto také trval na tom, že výstavu unikátní sošky v Opavě připraví sám. Venuše bude uložená v originální kožené krabičce z první republiky, do které ji umístil archeolog a badatel Karel Absolon. Ten sošku se svým týmem v roce 1925 na sídlišti lovců mamutů mezi Pavlovem a Dolními Věstonicemi na Břeclavsku našel. Podle odborníků jsou tvary paleolitické ženy oslavou plodnosti a představují ideál tehdejší ženské krásy.

Věstonická venuše je pomyslnou královnou projektu Strážci paměti: 200 let muzejnictví v České republice, na kterém se podílejí tři největší zemská muzea v republice – Slezské zemské muzeum, Moravské zemské muzeum a Národní muzeum. Ta v následujících pěti letech společně oslaví dvě století své existence.

Putovní výstava, kterou pořádají, začne zítra v Opavě. „Je to vrchol naší výstavní sezony. Věříme, že návštěvníky potěšíme," uvedla Květa Gebauerová ze Slezského zemského muzea v Opavě.

V srpnu se výstava přesune do Prahy a na začátku září skončí v Brně. Každé mu-zeum ze své sbírky zapůjčí jeden unikátní historický předmět. Kromě Věstonické venuše se návštěvníci můžou těšit na hlavu Kelta z pražského muzea a vzácný meteo-rit z Opavy-Kylešovic.

LENKA ŠKLUBALOVÁ