Ještě ten den nový spolupracující tandem oslovil vítěze komunálních voleb. Společně za přítomnosti novinářů se chtěli sejít v pět hodin odpoledne. Ze setkání nakonec sešlo. Primátor Petr Vokřál totiž musel odjet na jednání hnutí ANO do Prahy. „V nejbližších dnech se s nimi určitě spojíme. Uvidíme s jakým výsledkem se vrátí primátor Vokřál z pražských jednání," informoval šéf brněnských sociálních demokratů Oliver Pospíšil.

Zda by hnutí ANO mělo zájem sestavit koalici s novým tandemem, není jasné. Předevčírem ale Vokřál uvedl, že by se mu jen těžko skládala koalice bez hnutí Žít Brno. „Pokud bude ale přání strany jiné, ustoupím," uvedl tehdy.

Na úterním zastupitelstvu se nechal primátor Vokřál slyšet, že podle něj čtyřkoalice stále neskončila. „Lidovci mají problém, protože mají podepsané dva dokumenty o spolupráci. Jednou je koaliční smlouva, druhou dohoda se sociální demokracií, kterou jsme ale ještě neviděli. Věříme však, že existuje," uvedl primátor před cestou do Prahy.

Lidovci uvedli, že se cítí být zavázaní nedělní smlouvou se sociálními demokraty. A jak už uvedli v pondělí, současná koalice pro ně skončila a nechtějí v ní pokračovat. Několik hodin po jednání zastupitelů tak poslali ostatním koaličním stranám dopis o tom, že koalice je u konce. Jenže podle ostatních stran to nestačí. „Podle koaliční smlouvy se musí nejdřív sejít strany na smírčím jednání. Potom může strana písemně vypovědět koaliční smlouvu. Lidovci tohle dosud neudělali," sdělil náměstek primátora za zelené Martin Ander.

dopis oznamující konec koalice
I když lidovci považují koalici za ukončenou, ostatní koaliční strany jim vyčítaly, že koaliční smlouva není oficiálně ukončena. Brněnští lidovci v úterý krátce před druhou hodinou odpoledne poslali ostatním koaličním stranám zprávu o ukončení platnosti koaliční smlouvy. „Lidovci reflektují skutečnost, že hnutí ANO zahájilo jednání o novém koaličním uspořádání. Veřejně takové jednání zdůvodňovalo údajným sporem uvnitř koalice ohledně uspořádání městských společností, aniž však do té doby svým smluvním parterům předložilo projednatelný materiál k tomuto tématu a aniž by řešilo spor dle koaliční smlouvy, to je využití institutu dohodovacího řízení," píše se v dopise.

Lidovci berou dosavadní koaliční projekt za ukončený, nezříkají se zodpovědnosti za fungování městské samosprávy a nadále budou plnit úkoly, které jim byly svěřeny. „Věci, které se staly, nelze vzít zpět. Byli jsme mediálně napadáni, že spolupráce není z naší strany dobrá. V poslední době jsme obviňováni z toho, že za vše můžeme. Nemůžeme si přece nechat všechno líbit, aby se vzápětí řeklo: Buď hodný, nic se nestalo a pojď zpět do naší náruče," uvedla lidovecká náměstkyně Klára Liptáková k pádu koalice.

Další dvě vládní strany zastávají totožný názor. A doufají, že se společně sejdou na jednání, které je naplánované na čtvrteční čtvrtou hodinu odpolední. Jenže lidovci už v úterý avizovali, že nikam nepřijdou. „Necítíme se být koaliční stranou. Jednání je bezpředmětné. Věci, které se staly, nelze vzít zpět. Byli jsme mediálně napadaní, že spolupráce není z naší strany dobrá. Nemůžeme si nechat všechno líbit, aby se vzápětí řeklo: Buď hodný, nic se nestalo a pojď zpět do naší náruče," vysvětlila Liptáková.

Odkázala tak na jednání hnutí ANO se sociální demokracií minulý týden. ANO chtělo lidovce postrašit ohledně vzniku holdingu v městských firmách.

Na srazu s novináři uvedla, že do složení nové koalice plánují i nadále zasedat jako radní a plnit úkoly, které jim byly zadané. „Jak chtějí pracovat pro město, když nejsou schopni se s ostatními stranami setkat na koaličním jednání?" podivoval se Ander.

Podle brněnského politologa Michala Pinka je situace až příliš podobá pražské, kde je zastupitelstvo rozhádané už od listopadu. „Snaha o spolupráci současné koalice je téměř nemožná. Za současného rozložení sil se jiné řešení, než rozpad koalice, hledá velmi těžko. Za řešení pokládám předčasné volby, které by se taky problematicky organizovaly," shrnul situaci Pink. Krizi přisuzuje především nezkušeným lídrům nových stran.

Dubnová krize není prvním problémem rok a půl trvající čtyřkoalice. Už loni na podzim se rozhádali lidovci a hnutí ANO, které jednalo o možné spolupráci s ČSSD. Opět šlo o holding městských firem.

Ježíš tě vidí, Kláro. Aktivisté bojují za koalici

Brno /REPORTÁŽ/ – Bez korupce, bez ODS, bez Onderky. Taková hesla podporující stávající koalici na brněnském magistrátu vykřikovali aktivisté v úterý. Před osmou hodinou ráno postávali na Dominikánské náměstí. S duhovými deštníky i transparenty.

Krátce po osmé hodině usedají zastupitelé do lavic a začíná poklidné jednání. Že je brněnská vláda v krizi, nejde poznat. Klid ale narušují demonstranti, kteří do jednacího sálu nakráčejí před půl devátou. Právě tento čas patří připomínkám místních. Více než třicítka aktivistů překvapuje přeplněný sál. Demonstrace na zastupitelstvech totiž nezažili od konce minulé koalice. „Nechceme, aby se vrátila neprůhledná politika a arogance. Nevyjadřujeme podporu stranám, ale programu, jakým je zapojení sociálně slabších rodin. Nechceme, aby skončil dříve než začal," chopí se jako první mikrofonu Josef Patočka, který se také angažuje také v referendu na ponechání nádraží v centru.

Jelikož má jen omezený čas, střídá ho další aktivistka. „ Po čtyřech letech kotzianovského přešlapování vzniká v Brně smysluplný plán mobility. Už ne Laďa Macek se bude vyjadřovat k územnímu plánu, ale městský architekt," kritizuje bývalé vedení Petra Hlaváčková.

U mikrofonu se vystřídá bezmála desítka nazlobených lidí. Vadí jim především postoj lidovecké náměstkyně primátora Kláry Liptákové. Na její pakt se sociální demokracií reaguje většina transparentů. Jeden nese nápis Ježíš tě vidí. Další má vedle portrétu exprimátora Romana Onderky text písně Kláro, stačí jen málo a budeme pár.

Podporu demonstrantů stávající koalici narušuje bývalý předseda republikánů Miroslav Sládek. „Za vlády současné brněnské koalice se z Brna stává multikulturní město. Jestli si myslíte, že to bude fungovat, jste na omylu. My sem žádné přistěhovalce nechceme," hraje na uprchlickou notu pravicový extremista. Sál s radikálními názory nesouhlasí a odměňuje ho vypískáním a výkřiky, ať odjede zpátky do Prahy.