VYBERTE SI REGION

Soutěž v míchaných nápojích vyhráli s punčem

Brno /FOTOGALERIE/ - Míchané drinky, žonglování s lahvemi i ohnivou šou. To vše mohli v sobotu dopoledne vidět a ochutnat návštěvníci brněnského obchodního centra Makro. Konal se tam totiž nultý ročník soutěže v míchání nápojů Drinkmania 2010.

16.10.2010
SDÍLEJ:

Soutěž v míchání nápojů v brněnském obchodním centru Makro.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Z Drinkmánie chtějí její organizátoři udělat pravidelnou soutěž. „Příště bychom ji chtěli zorganizovat někdy v létě, venku před obchodem. Bude větší a pro více návštěvníků, nejen pro zákazníky Makra,“ informuje ředitel obchodu Miroslav Králík. Soutěží chtějí především nalákat své budoucí zákazníky z restaurací a barů. „Proto podporujeme také spolupráci se školami, tedy s lidmi, kteří tam budou později pracovat,“ sděluje Králík.

„Soutěží proti sobě pět dvojic barmanů. Vždy jeden zkušenější a méně zkušený. Páry musí namíchat tři druhy nápojů. Nealkolkolický, teplý a alkoholický připravovaný v šejkru. V alkoholickém musí být alespoň jeden druh ochuceného sirupu,“ popisuje pravidla soutěže člen asociace číšníků Radek Bušina. Drinky připravují jak profesionální barmani, tak studenti, kteří se za bar teprve chystají. Všude panuje uvolněná nálada. Většina soutěžících se mezi sebou zná z předešlých soutěží. „Jsme tady jedna parta, není to o rivalitě. Oslavujeme i výhru někoho jiného,“ říká jeden ze soutěžících Lukáš Vala.

První nápoj, který můžou diváci ochutnat je nealkoholický. Připravené nápoje mohou ochutnat i zákazníci obchodu. Hostesky je roznášejí v malých kelímcích. „Moc mi chutnal. Je to výborný nápad takto oživovat lidem nákupy,“ myslí si Jarmila Kameníková, která ochutnala broskvový drink s tonikem. Odborná čtyřčlenná porota kvalitu hodnotí podle přípravy, chuti a vzhledu. Důležité je také dodržení receptury, kterou museli barmani předem nahlásit.

I když se soutěžící mezi sebou znají a na soutěže jezdí často, je na nich vidět, že jsou hodně nervózní. Klepou se jim ruce, není nouze ani o rozbité skleničky. „Soutěžíme už dlouho, recepty si připravujeme ve škole několik týdnů dopředu. Přesto mám pokaždé strach,“ sděluje učitelka střední školy v Bzenci Zuzana Janovská, která se účastní se svou studentkou. Během přípravy Čokoládové touhy jí navíc zklame technika. Hořák na flambovacím stole prostě nechce chytnout. Horkou čokoládu se smetanou a chilli musí nakonec připravit na náhradní plotýnce.

Když se porota rozhoduje, kdo vyhraje, soutěžící, profesionální barmani Lukáš Vala a David Němec, žonglují s lahvemi. Nakonec je i zapálí a plivají oheň. „Recept, jak oheň děláme, neřeknu, je to ale docela nebezpečná zábava. Nedávno jsem při tom přišel o vousy,“ sděluje Vala.

Soutěž vyhrává tým, který si říká Kovbojové z Charbulky. Učitel Richard Nezyba a jeho studentka Věra Holátová zaujali porotu hlavně svým teplým Trampským punčem. „Dáváme tam bílé víno, třešňovici, ananasovou šťávu a vanilkový a jahodový sirup, nakonec patří horká voda. Je to takový vylepšený normální punč,“ popisuje recept jeho autor Nezyba. Pro inspiraci si chodí především do školy, kde si nápoje i zkouší míchat. „Využívám také své zkušenosti z dob, kdy jsem provozoval svůj vlastní bar,“ informuje Nezyba.

Autor: Zuzana Valíková

16.10.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

OBRAZEM: Nejvíce potíží v rozjezdech mají revizoři mezi druhou a třetí ranní

Brno – Až devět set lidí dokáží zkontrolovat revizoři brněnského dopravního podniku při rozsáhlém zátahu v nočních linkách, takzvaných rozjezdech. Podobné akce dělají přibližně dva až třikrát měsíčně. Naposledy jízdenky cestujících kontrolovali v noci na neděli.

Divočina v lomu Hády. Studentka navrhla les místo odkladiště

Brno – Jako malá chodívala s rodiči na procházky přírodou. Záliba spolu s touhou měnit svět okolo sebe nakonec rozhodla při výběru oboru studia. Díky tomu se nyní sedmadvacetiletá Pavla Kratochvílová dostala k zahradní a krajinářské architektuře na Mendelově univerzitě. V závěru studia zvítězila v soutěži diplomových prací s tématy životního prostředí. Jako tu nejlepší z dvaceti přihlášených ji ocenila odborná porota minulý měsíc.

Trať mezi Brnem a Prahou? V zisku budeme do dvou měsíců, říká Jančura

Brno /ROZHOVOR/ – Pět let uplynulo od doby, kdy žluté vlaky společnosti RegioJet podnikatele Radima Jančury začaly dělat konkurenci Českým drahám na trati mezi Prahou a Ostravou. Nyní vyjedou i mezi Prahou a Brnem. „Než rozhodnutí Správy železniční dopravní cesty o našem začátku přišlo, trnuli jsme, protože politická moc Českých drah je velká. Ale právo bylo na naší straně," říká o svém vítězství nad státním dopravcem Jančura.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies