VYBERTE SI REGION

Soutěžící Gastro Junior museli připravit jídlo před lidmi a obsloužit porotu

Brno /REPORTÁŽ/ – Dobrý den, mohl bych vás pozvat ke stolu? Student oboru číšník Marek Mléčka z Bzence odtahuje od slavnostně prostřeného stolu židli a usazuje porotkyni. Právě začíná jeho soutěžní vystoupení na přehlídce Gastro Junior Brno, která je součástí veletrhů Go a Regiontour. Na brněnském výstavišti v soutěži zápolí mladí kuchaři, cukráři a číšníci.

14.1.2016
SDÍLEJ:
Fotogalerie
10 fotografií
Soutěžní vystoupení na přehlídce Gastro Junior Brno, která je součástí veletrhů Go a Regiontour. Na brněnském výstavišti v soutěži zápolí mladí kuchaři, cukráři a číšníci.

Soutěžní vystoupení na přehlídce Gastro Junior Brno, která je součástí veletrhů Go a Regiontour. Na brněnském výstavišti v soutěži zápolí mladí kuchaři, cukráři a číšníci. Foto: DENÍK/Ludmila Korešová

Soutěžní úkol je pro každý obor trochu jiný. „Na kuchaře a cukráře čekají takzvané black boxy. Účastníci dopředu nevědí, z jaké suroviny budou muset použít při přípravě soutěžního pokrmu," přibližuje mluvčí soutěže Eva Bílá. Po vylosování ingrediencí si kuchaři a cukráři vymyslí pokrm a před zraky diváků jej v časovém limitu tři čtvrtě hodiny musí připravit.

Kuchař Pavel Blažek ze Střední školy gastronomie a služeb Přerov právě dovařil. Porotě odevzdává čtyři připravené porce, které porotcové začínají ochutnávat. Opodál stojí Pavlovi spolužáci a pedagožka Marie Fabigová. „Pavel sice nedodržel časový limit, ale snažil se a proto jsem spokojená. A také jsem zvědavá na výkony ostatních soutěžících. V duchu je samozřejmě rozebírám a hodnotím," vykládá Fabigová.

Zatímco u stolků, kde se odehrávají jednotlivé soutěžní výkony, stojí dav zvědavých a napjatých pozorovatelů, v hledišti stojícím opodál je atmosféra spíše uvolněná. Sedí tam i Veronika Staňková z Integrované střední školy z Hodonína. I ona je studentkou oboru kuchař. „Na svůj soutěžní výkon budu ještě několik hodin čekat, už teď jsem ale nervózní," usmívá se Staňková.

Na soutěž se připravovala se svou mistrovou. „Zkoušela jsem připravovat pokrmy z různých druhů mas, či chystat omáčky," popisuje a pak pokračuje v hovoru se svojí mistrovou.

Soutěžní klání číšníků má trochu jiná pravidla. Mladí číšníci musí prostřít na stůl a pak porotce obsloužit čajem a pokrmem z ovoce, který sami připraví. Na to se přišla podívat i Nicole Holoubková. „Vystudovala jsem hotelovou školu, proto mě tato soutěž velmi zajímá," říká Holoubková.

Bedlivě pozoruje soutěžní vystoupení číšníka Marka Mléčky. Ten začíná porotcům chystat hrušku pošírovanou v bílém víně, s kozím sýrem a červeným pepřem. Jestli v soutěži uspěl, se dozví v sobotu, kdy Gastro Junior Brno končí.

ELIŠKA GÁFRIKOVÁ

Autor: Redakce

14.1.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

Stát pátrá po majitelích čtyř tisíc domů. Když se nepřihlásí, přijdou o ně

Poprvé naostro. Jihomoravští pacienti poprvé využili speciální sanitku pro převoz zvlášť obézních pacientů.
3

Poprvé využili speciální sanitku. Záchranáři vezli pacienta vážícího 250 kilo

Fenina trápí operované rameno, ve Zbrojovce zatím končí. Nechci být přítěž, říká

Brno – Mohl se stát nečekaným trumfem Zbrojovky v jarním boji o záchranu nejvyšší fotbalové soutěže. Jenže Brno se s bývalým reprezentačním útočníkem rozloučilo.

Jaselská kasárna: snaha o dohodu padla kvůli pozemkům pro natáčení humoresek

Brno – Místo dohody míří spor o Jaselská kasárna v Králově Poli v Brně k soudu. Opět. Z plánované dohody o narovnání mezi městem a stavební společností Kliminvest sešlo kvůli pozemkům, které Česká televize používala v areálu k natáčení Četnických humoresek.

Studio České televize v Běhounské ulici nahradí kavárna, restaurace a kanceláře

Brno – V přízemí restaurace a kavárna s výhledem na Jakubské náměstí, od třetího patra kanceláře. Majitel domu v Běhounské ulici v Brně, který loni opustila Česká televize, plánuje první úpravy. „Chceme nabízet administrativní prostory pro mladé kreativní a technologické firmy," sdělil jednatel firmy Swantonfield, která dům vlastní, Josef Vojta.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies