VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Soutěžící Gastro Junior museli připravit jídlo před lidmi a obsloužit porotu

Brno /REPORTÁŽ/ – Dobrý den, mohl bych vás pozvat ke stolu? Student oboru číšník Marek Mléčka z Bzence odtahuje od slavnostně prostřeného stolu židli a usazuje porotkyni. Právě začíná jeho soutěžní vystoupení na přehlídce Gastro Junior Brno, která je součástí veletrhů Go a Regiontour. Na brněnském výstavišti v soutěži zápolí mladí kuchaři, cukráři a číšníci.

14.1.2016
SDÍLEJ:
Fotogalerie
10 fotografií

Soutěžní vystoupení na přehlídce Gastro Junior Brno, která je součástí veletrhů Go a Regiontour. Na brněnském výstavišti v soutěži zápolí mladí kuchaři, cukráři a číšníci. Foto: DENÍK/Ludmila Korešová

Soutěžní úkol je pro každý obor trochu jiný. „Na kuchaře a cukráře čekají takzvané black boxy. Účastníci dopředu nevědí, z jaké suroviny budou muset použít při přípravě soutěžního pokrmu," přibližuje mluvčí soutěže Eva Bílá. Po vylosování ingrediencí si kuchaři a cukráři vymyslí pokrm a před zraky diváků jej v časovém limitu tři čtvrtě hodiny musí připravit.

Kuchař Pavel Blažek ze Střední školy gastronomie a služeb Přerov právě dovařil. Porotě odevzdává čtyři připravené porce, které porotcové začínají ochutnávat. Opodál stojí Pavlovi spolužáci a pedagožka Marie Fabigová. „Pavel sice nedodržel časový limit, ale snažil se a proto jsem spokojená. A také jsem zvědavá na výkony ostatních soutěžících. V duchu je samozřejmě rozebírám a hodnotím," vykládá Fabigová.

Zatímco u stolků, kde se odehrávají jednotlivé soutěžní výkony, stojí dav zvědavých a napjatých pozorovatelů, v hledišti stojícím opodál je atmosféra spíše uvolněná. Sedí tam i Veronika Staňková z Integrované střední školy z Hodonína. I ona je studentkou oboru kuchař. „Na svůj soutěžní výkon budu ještě několik hodin čekat, už teď jsem ale nervózní," usmívá se Staňková.

Na soutěž se připravovala se svou mistrovou. „Zkoušela jsem připravovat pokrmy z různých druhů mas, či chystat omáčky," popisuje a pak pokračuje v hovoru se svojí mistrovou.

Soutěžní klání číšníků má trochu jiná pravidla. Mladí číšníci musí prostřít na stůl a pak porotce obsloužit čajem a pokrmem z ovoce, který sami připraví. Na to se přišla podívat i Nicole Holoubková. „Vystudovala jsem hotelovou školu, proto mě tato soutěž velmi zajímá," říká Holoubková.

Bedlivě pozoruje soutěžní vystoupení číšníka Marka Mléčky. Ten začíná porotcům chystat hrušku pošírovanou v bílém víně, s kozím sýrem a červeným pepřem. Jestli v soutěži uspěl, se dozví v sobotu, kdy Gastro Junior Brno končí.

ELIŠKA GÁFRIKOVÁ

Autor: Redakce

14.1.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Martin Ander.
1

Úředníci se vrací ke starému územnímu plánu. Na chvíli

Brněnský fotbalista a známý bavič Švancara (vpravo) společně se svým kamarádem, bývalým ligovým fotbalistou a nyní televizním komentátorem Luďkem Zelenkou (vlevo), odstartovali do jubilejní Jizerské padesátky, ujeli však jen dva kilometry.
3

Švancara na Jizerské padesátce ujel jen dva kilometry. Selhaly mu lyže

O stávce řidičů autobusů rozhodnou odbory ve středu

Jižní Morava – Jestli vstoupí řidiči jihomoravských autobusů do stávky, rozhodne ve středu předsednictvo odborového svazu. Vláda totiž v pondělí jednání odložila. Znovu se problémem bude zabývat příští týden.

Lamželezo i Boris Tyger. Před 70 lety se narodil silák a bavič Franta Kocourek

Brno - Franta Kocourek, jedna z legendárních postav brněnského společenského života 70. a 80. let, proslul nejen siláckými kousky, ale i jako zdatný mystifikátor a recesista. Kromě toho byl znám i jako herec, básník, spisovatel a malíř. Kdyby jej smrt nezastihla v pouhých čtyřiačtyřiceti letech, oslavil by 21. února sedmdesáté narozeniny.

Poslanec Tejc asi povede brněnskou sociální demokracii do voleb

Brno - Poslanec Jeroným Tejc zřejmě povede brněnskou sociální demokracii do voleb v Poslanecké sněmovně. V pondělí jej na pozici lídra schválilo užší vedení brněnské ČSSD. Návrh ještě musí potvrdit za týden konference okresní organizace strany, řekl Tejc.

AKTUALIZOVÁNO

Brněnské krematorium prohlásila vláda památkou. Ovlivní to opravy, tvrdí ředitel

Brno – Novou kulturní památkou v pondělí vláda prohlásila Krematorium a kolumbárium na Ústředním hřbitově v Brně. Podle Michala Tomáška, ředitele společnosti Pohřební a hřbitovní služby města Brna, která areál vlastní, to zřejmě prodlouží plánované rekonstrukce areálu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies