VYBERTE SI REGION

Soutěžící Gastro Junior museli připravit jídlo před lidmi a obsloužit porotu

Brno /REPORTÁŽ/ – Dobrý den, mohl bych vás pozvat ke stolu? Student oboru číšník Marek Mléčka z Bzence odtahuje od slavnostně prostřeného stolu židli a usazuje porotkyni. Právě začíná jeho soutěžní vystoupení na přehlídce Gastro Junior Brno, která je součástí veletrhů Go a Regiontour. Na brněnském výstavišti v soutěži zápolí mladí kuchaři, cukráři a číšníci.

14.1.2016
SDÍLEJ:

Soutěžní vystoupení na přehlídce Gastro Junior Brno, která je součástí veletrhů Go a Regiontour. Na brněnském výstavišti v soutěži zápolí mladí kuchaři, cukráři a číšníci. Foto: DENÍK/Ludmila Korešová

Soutěžní úkol je pro každý obor trochu jiný. „Na kuchaře a cukráře čekají takzvané black boxy. Účastníci dopředu nevědí, z jaké suroviny budou muset použít při přípravě soutěžního pokrmu," přibližuje mluvčí soutěže Eva Bílá. Po vylosování ingrediencí si kuchaři a cukráři vymyslí pokrm a před zraky diváků jej v časovém limitu tři čtvrtě hodiny musí připravit.

Kuchař Pavel Blažek ze Střední školy gastronomie a služeb Přerov právě dovařil. Porotě odevzdává čtyři připravené porce, které porotcové začínají ochutnávat. Opodál stojí Pavlovi spolužáci a pedagožka Marie Fabigová. „Pavel sice nedodržel časový limit, ale snažil se a proto jsem spokojená. A také jsem zvědavá na výkony ostatních soutěžících. V duchu je samozřejmě rozebírám a hodnotím," vykládá Fabigová.

Zatímco u stolků, kde se odehrávají jednotlivé soutěžní výkony, stojí dav zvědavých a napjatých pozorovatelů, v hledišti stojícím opodál je atmosféra spíše uvolněná. Sedí tam i Veronika Staňková z Integrované střední školy z Hodonína. I ona je studentkou oboru kuchař. „Na svůj soutěžní výkon budu ještě několik hodin čekat, už teď jsem ale nervózní," usmívá se Staňková.

Na soutěž se připravovala se svou mistrovou. „Zkoušela jsem připravovat pokrmy z různých druhů mas, či chystat omáčky," popisuje a pak pokračuje v hovoru se svojí mistrovou.

Soutěžní klání číšníků má trochu jiná pravidla. Mladí číšníci musí prostřít na stůl a pak porotce obsloužit čajem a pokrmem z ovoce, který sami připraví. Na to se přišla podívat i Nicole Holoubková. „Vystudovala jsem hotelovou školu, proto mě tato soutěž velmi zajímá," říká Holoubková.

Bedlivě pozoruje soutěžní vystoupení číšníka Marka Mléčky. Ten začíná porotcům chystat hrušku pošírovanou v bílém víně, s kozím sýrem a červeným pepřem. Jestli v soutěži uspěl, se dozví v sobotu, kdy Gastro Junior Brno končí.

ELIŠKA GÁFRIKOVÁ

Autor: Redakce

14.1.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Online rozhovor: na otázky čtenářů odpoví Stanislav Juránek

Brno – Stanislav Juránek, devětapadesátiletý kandidát za KDU-ČSL do krajského zastupitelstva a také senátu. Vystudoval Lesnickou fakultu Mendelovy univerzity v Brně, sedmnáct let pracoval u Jihomoravských státních lesů.

Vinař: Pár let byl klid. Teď 
se zloději do vinic zase vracejí

Jižní Morava – Vinobraní teprve začíná, přesto na Břeclavsku zaznamenali stejný počet krádeží hroznů jako za celé období loňska. Poslední případ se stal minulý týden v pondělí. Zloději v noci rozstříhali oplocení vinohradu u Moravského Žižkova a sklidili majiteli čtyři tuny hroznů odrůdy Veltlínské zelené. „Škoda je přes osmdesát tisíc korun," informovala břeclavská policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Odvrácená tvář potravinových doplňků

Jsou snadno dostupné a slibují úlevu od mnoha obtíží a problémů. Výrobci je prezentují jako „přírodní prostředky" a vzbuzují u klientely falešný pocit neškodnosti a bezpečí. Ve skutečnosti číhá v chabě regulovaných vodách trhu s potravinovými doplňky na konzumenty celá řada nebezpečí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies