VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Soutěžící Gastro Junior museli připravit jídlo před lidmi a obsloužit porotu

Brno /REPORTÁŽ/ – Dobrý den, mohl bych vás pozvat ke stolu? Student oboru číšník Marek Mléčka z Bzence odtahuje od slavnostně prostřeného stolu židli a usazuje porotkyni. Právě začíná jeho soutěžní vystoupení na přehlídce Gastro Junior Brno, která je součástí veletrhů Go a Regiontour. Na brněnském výstavišti v soutěži zápolí mladí kuchaři, cukráři a číšníci.

14.1.2016
SDÍLEJ:

Soutěžní vystoupení na přehlídce Gastro Junior Brno, která je součástí veletrhů Go a Regiontour. Na brněnském výstavišti v soutěži zápolí mladí kuchaři, cukráři a číšníci. Foto: DENÍK/Ludmila Korešová

Soutěžní úkol je pro každý obor trochu jiný. „Na kuchaře a cukráře čekají takzvané black boxy. Účastníci dopředu nevědí, z jaké suroviny budou muset použít při přípravě soutěžního pokrmu," přibližuje mluvčí soutěže Eva Bílá. Po vylosování ingrediencí si kuchaři a cukráři vymyslí pokrm a před zraky diváků jej v časovém limitu tři čtvrtě hodiny musí připravit.

Kuchař Pavel Blažek ze Střední školy gastronomie a služeb Přerov právě dovařil. Porotě odevzdává čtyři připravené porce, které porotcové začínají ochutnávat. Opodál stojí Pavlovi spolužáci a pedagožka Marie Fabigová. „Pavel sice nedodržel časový limit, ale snažil se a proto jsem spokojená. A také jsem zvědavá na výkony ostatních soutěžících. V duchu je samozřejmě rozebírám a hodnotím," vykládá Fabigová.

Zatímco u stolků, kde se odehrávají jednotlivé soutěžní výkony, stojí dav zvědavých a napjatých pozorovatelů, v hledišti stojícím opodál je atmosféra spíše uvolněná. Sedí tam i Veronika Staňková z Integrované střední školy z Hodonína. I ona je studentkou oboru kuchař. „Na svůj soutěžní výkon budu ještě několik hodin čekat, už teď jsem ale nervózní," usmívá se Staňková.

Na soutěž se připravovala se svou mistrovou. „Zkoušela jsem připravovat pokrmy z různých druhů mas, či chystat omáčky," popisuje a pak pokračuje v hovoru se svojí mistrovou.

Soutěžní klání číšníků má trochu jiná pravidla. Mladí číšníci musí prostřít na stůl a pak porotce obsloužit čajem a pokrmem z ovoce, který sami připraví. Na to se přišla podívat i Nicole Holoubková. „Vystudovala jsem hotelovou školu, proto mě tato soutěž velmi zajímá," říká Holoubková.

Bedlivě pozoruje soutěžní vystoupení číšníka Marka Mléčky. Ten začíná porotcům chystat hrušku pošírovanou v bílém víně, s kozím sýrem a červeným pepřem. Jestli v soutěži uspěl, se dozví v sobotu, kdy Gastro Junior Brno končí.

ELIŠKA GÁFRIKOVÁ

Autor: Redakce

14.1.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Obchodní dům Bauhaus v Brně-Ivanovicích. Ilustrační foto.
AKTUALIZOVÁNO
4

Magistrát: Bauhaus stojí neoprávněně. Inspektor nejednal s majiteli pozemků

Hana Tomáš Briešťanská

Petrolejové lampy pomohly Briešťanské k Ceně Thálie. S Janžurovou se nesrovnává

Agresivní zloděj serval z důchodkyně šperky za dvanáct tisíc. Hledá jej policie

Ivančice - Chytil ji za hlavu a povalil na zem. Pak z ní serval šperky. Policisté pátrají po násilníkovi, který na ulici v Ivančicích na Brněnsku přepadl důchodkyni. Vyšetřovatelé sestavili podobiznu pachatele a prosí lidi o pomoc při hledání.

AKTUALIZOVÁNO

Děti přišly o rodiče. Rozsáhlá pátrací akce s vrtulníkem po matce byla neúspěšná

Kyjovsko – Po matce dvou dětí, které v neděli zahynul manžel, stále pátrají policisté nejen z Hodonínska. „Naposledy byla viděna v pátek 24. března v místě svého bydliště v malé obci na Kyjovsku. Doma nechala své dvě děti, a bez jakýchkoliv náznaků nebo indicií o svém odchodu zmizela," informoval hodonínský policejní mluvčí Petr Zámečník.

Osmnáctiletý Nečas: Jsem mladý, ale to neznamená, že budu jen odhazovat puky

Hradec Králové – Potvrzuje, že je velký příslib nejen pro brněnský, ale i český hokej. Osmnáctiletý útočník Komety Martin Nečas přispěl v prvním duelu semifinále play-off extraligy na ledě Hradce Králové k výhře 2:0. Jeho trefa ze třetí třetiny, kdy puk neúmyslně nasměroval do branky bruslí, byla vítězná.

Kvůli kotlíkové dotaci si vzal dovolenou. Žádost odeslal hned první den

Brno - Co nejrychleji vyplnit formulář a doufat, že to stihl dřív než ostatní. Když žádal o kotlíkovou dotaci, soutěžil o ni Jaroslav Mikoška se stovkami dalších zájemců. „Vše jsem si dopředu připravil. Abych žádost odeslal přesně v den, kdy se systém otevřel, vzal jsem si na něj dovolenou," říká muž, který pracuje jako mluvčí jihomoravských hasičů.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies