VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Soutěžíci: Pivo vypité za pět sekund? Běžně to stíhám rychleji

Vranovice – Osmadvacetistupňové pivo točené do sklenic na víno, devět druhů guláše, dvaašedesát vzorků vín nebo štrůdly, po kterých se jen zaprášilo. Sedmý ročník Vranovického jara si návštěvníci užili rozmanitě. Nejen z Vranovic na Brněnsku jich tam dorazilo přes čtyři sta.

21.4.2012 2
SDÍLEJ:
Fotogalerie
12 fotografií

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Alena Šuralová si tam udělala výlet na kole až z Brna. „Jsem tady poprvé. Zklamalo mě, že už zbylo jen trochu guláše a žádný závin, který jsem chtěla ochutnat. Ale pivo i víno tady mají dobré,“ říká jen krátce po poledni Šuralová.

Osmadvacetistupňový Vranovický Divočák je místní specialita, kterou si dva kamarádi vaří doma ve sklepě. „Nepřidáváme tam žádnou chemii. Jen vodu, chmel a slad z ječmene. Vaříme si to pro sebe. Jediné místo kde ho prodáváme, je vždy na této akci,“ vysvětluje Petr Mlčák a přitom točí zlatavý mok s pěnou do dvoudecových skleniček na víno. Menší objem zvolil právě kvůli vysokému obsahu alkoholu.

Kdo nemá rád pivo, přijde si na své u okna s vzorky vín. „Je jich tu dvaašedesát od minimálně padesáti místních vinařů,“ vypráví místní rodák Zdeněk Wenisch. V ruce zrovna drží sklenku s Neuburským bílým vínem. „Prý je to druhé nejlepší, co tady mají. První už se vypilo,“ směje se Wenisch.

Alkohol musí místní také něčím zajíst. Již tradičně se koná ochutnávka guláše. Letos devíti druhů. „Vzorek dostane každý do malého kelímku. Který mu chutná nejvíce, může vhodit kartičku se stejnou barvou, jako je na kelímku, do krabice,“ sděluje žena, která sběračkou dobroty nabírá.

Podle organizátorky Dagmar Humpolíkové ale vůbec není důležité, kdo vyhraje. „Soutěž pořádáme každý rok, ale pokaždé měníme družstva. Loni například závodila jednotlivá sdružení. Myslivci, fotbalisté, rybáři a tak. Letos se museli domluvit obyvatelé jedné ulice,“ informuje Humpolíková.

Největší zábava je podle ní samotné vaření guláše. „Zajímavé je, že většinou soutěží muži. Domluví se na jednom receptu, večer se sejdou, popíjí a vaří,“ říká Humpolíková.

Kdo na vaření není, může se hodinu po obědě zúčastnit pivních závodů. Soutěží se ve štafetě, pití půllitru na čas a vzpírání padesátilitrového sudu. „Při štafetě musí závodník otevřít lahvové pivo o desku stolu, přeběhnout hřiště ke sklenici, kam pivo nalije a pak ho vypije,“ vysvětluje pravidla moderátor a také sládek místního silného piva Petr Biedermann.

Mezi asi desítkou mužů se najdou i dvě ženy, které se nebojí jim postavit. Štafeta je ale za chvilku odběhnutá a přichází čas na rychlé pití piva. V tom je jasně nejrychlejší Jindřich Jiránek. Na stopkách je teprve pět sekund a jeho půllitr je prázdný a stojí předpisově zpět na stole. „Špatně jsem polkl. Běžně to stíhám rychleji. Žádný trénink ale nemám. Jen se občas předvedu kamarádům v hospodě,“ říká Jiránek.

Organizátoři ale mají problém s druhým a třetím místem. Tři muži totiž mají shodný sedmivteřinový čas. Přichází tedy čas na rozstřel, kdy všichni opět pijí pivo. Jeden z mužů odpadá, ale další dva znovu pokládají sklenice na stůl ve stejnou chvíli. Zkusí se poměřit ještě do třetice, ale když mají opět úplně totožný čas, už to vzdají a přiznají remízu.

Pak následuje ještě vzpírání pivního sudu o váze téměř sedmdesát kilogramů. „Není až tak těžký, ale spíš nevyvážený, protože se v něm přelévá tekutina,“ objasňuje soutěžícím okolnosti Biedermann. Přesto se několik odvážlivců do disciplíny pustí. Někteří ho zvednou i dvacetkrát. To už se ale odpoledne chýlí ke konci. Návštěvníci ještě naposledy obejdou jarmark a ve čtyři hodiny se zábava rozpouští.

Autor: Zuzana Valíková

21.4.2012 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační fotografie.

Povodí Moravy: Některá místa na tocích mohou ucpat ledové kry

Ukrajinec Vladimír Švačuk u Krajského soudu v Brně. Je obžalovaný z pokusu o vraždu a těžkého ublížení na zdraví.
6

Útok mačetami u soudu: Křičel, že mi usekne hlavu, vypověděl svědek

Fotbalového Jágra z Brna žene motivace. Zavadil může hrát i po čtyřicítce

Brno – Lídr je zpátky. A v plné síle. Zůstaly mu dlouhé vlasy, vousy a nic neztratil ani ze svého fotbalového umu. Brněnský kapitán Pavel Zavadil nastoupil v nejvyšší soutěži od dubnového vážného zranění kolena poprvé v základní sestavě a hned zařídil remízu 1:1 v duelu úvodního jarního kola na hřišti Teplic.

Plány na rekonstrukci se mění. Sauny i vířivky si lidé i tak na Kraví hoře užijí

Brno – Na odpočinek v nových saunách a wellness na Kraví hoře si lidé počkají. Radní městské části Brno-střed totiž změnili plány na přestavbu budov. Skromnější přestavba ušetří městu až 50 milionů korun.

Hoaxy: Lidé snáze věří fotkám, říká odborník

Brno /ANKETA/ – Nenechat se strhnout falešnými informacemi, neboli hoaxy, naučí v květnu v netradičním kurzu studenty žurnalistiky a mediálních studií brněnské Masarykovy univerzity britský odborník Alastair Reid. „V moderní době je jednodušší sdílet nepravdivé zprávy a věřit jim," vypráví.

Úředníci se vrací ke starému územnímu plánu. Na chvíli

Brno – Jako vzpouru úředníků označil postup magistrátu bývalý náměstek primátora Robert Kotzian. Úředníci totiž znovu pracují na územním plánu, který začali připravovat v roce 2002. Podle současného náměstka pro oblast rozvoje města Martina Andera je to ovšem dezinterpretace normálního postupu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies