VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Soutěžíci: Pivo vypité za pět sekund? Běžně to stíhám rychleji

Vranovice – Osmadvacetistupňové pivo točené do sklenic na víno, devět druhů guláše, dvaašedesát vzorků vín nebo štrůdly, po kterých se jen zaprášilo. Sedmý ročník Vranovického jara si návštěvníci užili rozmanitě. Nejen z Vranovic na Brněnsku jich tam dorazilo přes čtyři sta.

21.4.2012 2
SDÍLEJ:
Fotogalerie
12 fotografií

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Alena Šuralová si tam udělala výlet na kole až z Brna. „Jsem tady poprvé. Zklamalo mě, že už zbylo jen trochu guláše a žádný závin, který jsem chtěla ochutnat. Ale pivo i víno tady mají dobré,“ říká jen krátce po poledni Šuralová.

Osmadvacetistupňový Vranovický Divočák je místní specialita, kterou si dva kamarádi vaří doma ve sklepě. „Nepřidáváme tam žádnou chemii. Jen vodu, chmel a slad z ječmene. Vaříme si to pro sebe. Jediné místo kde ho prodáváme, je vždy na této akci,“ vysvětluje Petr Mlčák a přitom točí zlatavý mok s pěnou do dvoudecových skleniček na víno. Menší objem zvolil právě kvůli vysokému obsahu alkoholu.

Kdo nemá rád pivo, přijde si na své u okna s vzorky vín. „Je jich tu dvaašedesát od minimálně padesáti místních vinařů,“ vypráví místní rodák Zdeněk Wenisch. V ruce zrovna drží sklenku s Neuburským bílým vínem. „Prý je to druhé nejlepší, co tady mají. První už se vypilo,“ směje se Wenisch.

Alkohol musí místní také něčím zajíst. Již tradičně se koná ochutnávka guláše. Letos devíti druhů. „Vzorek dostane každý do malého kelímku. Který mu chutná nejvíce, může vhodit kartičku se stejnou barvou, jako je na kelímku, do krabice,“ sděluje žena, která sběračkou dobroty nabírá.

Podle organizátorky Dagmar Humpolíkové ale vůbec není důležité, kdo vyhraje. „Soutěž pořádáme každý rok, ale pokaždé měníme družstva. Loni například závodila jednotlivá sdružení. Myslivci, fotbalisté, rybáři a tak. Letos se museli domluvit obyvatelé jedné ulice,“ informuje Humpolíková.

Největší zábava je podle ní samotné vaření guláše. „Zajímavé je, že většinou soutěží muži. Domluví se na jednom receptu, večer se sejdou, popíjí a vaří,“ říká Humpolíková.

Kdo na vaření není, může se hodinu po obědě zúčastnit pivních závodů. Soutěží se ve štafetě, pití půllitru na čas a vzpírání padesátilitrového sudu. „Při štafetě musí závodník otevřít lahvové pivo o desku stolu, přeběhnout hřiště ke sklenici, kam pivo nalije a pak ho vypije,“ vysvětluje pravidla moderátor a také sládek místního silného piva Petr Biedermann.

Mezi asi desítkou mužů se najdou i dvě ženy, které se nebojí jim postavit. Štafeta je ale za chvilku odběhnutá a přichází čas na rychlé pití piva. V tom je jasně nejrychlejší Jindřich Jiránek. Na stopkách je teprve pět sekund a jeho půllitr je prázdný a stojí předpisově zpět na stole. „Špatně jsem polkl. Běžně to stíhám rychleji. Žádný trénink ale nemám. Jen se občas předvedu kamarádům v hospodě,“ říká Jiránek.

Organizátoři ale mají problém s druhým a třetím místem. Tři muži totiž mají shodný sedmivteřinový čas. Přichází tedy čas na rozstřel, kdy všichni opět pijí pivo. Jeden z mužů odpadá, ale další dva znovu pokládají sklenice na stůl ve stejnou chvíli. Zkusí se poměřit ještě do třetice, ale když mají opět úplně totožný čas, už to vzdají a přiznají remízu.

Pak následuje ještě vzpírání pivního sudu o váze téměř sedmdesát kilogramů. „Není až tak těžký, ale spíš nevyvážený, protože se v něm přelévá tekutina,“ objasňuje soutěžícím okolnosti Biedermann. Přesto se několik odvážlivců do disciplíny pustí. Někteří ho zvednou i dvacetkrát. To už se ale odpoledne chýlí ke konci. Návštěvníci ještě naposledy obejdou jarmark a ve čtyři hodiny se zábava rozpouští.

Autor: Zuzana Valíková

21.4.2012 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Technika modrotisk. Ilustrační foto.

Modrotisk usiluje o zapsání na seznam UNESCO. Na jižní Moravě zůstaly dvě dílny

Ilustrační foto
6

Chodci přišli v Husově ulici o část podloubí. Kvůli prodejně

Kosti? Budoucí lékaři si pro ně chodí do školní půjčovny

Brno /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Kost křížovou, obratle a třeba i části lebky mají budoucí lékaři z brněnské Masarykovy univerzity k dispozici dvakrát týdně. Získávají je v takzvané kosťárně, půjčovně kostí ve škole. Studenti využívají také muzeum, kde mohou pozorovat orgány nebo části končetin i s tkáněmi. Útrobám anatomického ústavu lékařské fakulty se věnuje další díl seriálu Deníku Rovnost nazvaného Za zavřenými dveřmi.

Krajská koalice představila programové prohlášení. Chce řešit majetek i sucho

Brno, jižní Morava – Zlepšíme komfort dopravy, budeme prosazovat větší otevřenost vzdělávacího systému, podpoříme sport především u dětí a mládeže. Takovéto cíle a mnoho dalších uvádí krajská koalice ve svém programovém prohlášení. Představila ho přibližně pět měsíců od loňských voleb.

AKTUALIZOVÁNO

Kontrolní výbor projednává levné volání. Je to pokus o veřejné lynčování, tvrdí Bartík

Brno – Chtěl levné volání pro obyvatele Brna-středu, místo toho předvolali jeho samého – radního Svatopluka Bartíka. Kontrolní výbor městské části se začal věnovat tomu, jak radnice dojednala zakázku na služby PR agentury.

Platy řidičů autobusů: 11 dopravců kývlo na nabídku kraje, čtyři se nevyjádřili

Brno – Krajští radní na svém středečním zasedání schvalovali dodatky smluv s autobusovými dopravci. Ti si už dříve stěžovali, že nemají dostatek peněz na navýšení platů svých řidičů, které jim přikazuje loňské nařízení vlády. „Nabídli jsme dopravcům navýšení plateb o 2,85 korun na kilometr. Jedenáct firem z patnácti na nabídku přistoupilo, čtyři se ještě nevyjádřily," uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Roman Hanák.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies