Putovní soutěž Moravský pohár se konala patnáctým rokem. Letošní výstavě dominovaly na dortech různé květiny a přírodniny. V kurzu jsou také čínské vzory. „Není zadané přesné téma, studenti se řídí spíš aktuálními trendy," zmínila organizátorka Markéta Nivnická. Soutěže se zúčastnilo 8 mladých cukrářů z Brna, Třebíče, Frenštátu pod Radhoštěm, Bratislavy a dalších měst.

Střední školu Charbulova reprezentovala Monika Obrová. K cukrářství ji vedla babička od dětství a ve škole jej studuje třetí rok. Na soutěži představila třeba dort s malinovo-čokoládovou náplní. „Korpus jsem si dovezla a zbytek dodělávala asi hodinu. Dá se sníst celý, i s ozdobami," popsala Obrová. Nakonec se umístila na druhém místě, zvítězila Monika Frolková z Bzence.

Hlavního výherce a vítěze v dílčích kategoriích určili odborní porotci, v čele s předsedkyní poroty Eliškou Dornerovou. „Hodnocení je složité, soutěžící pozorujeme i při práci, takže si všímáme hygieny, práce se surovinami, technik, které využívají. Nedílnou součástí je chuť a ta má klíčový vliv na výsledek. Dort může vypadat hezky, ale chuť může překvapit," sdělila.