Podle mluvčího brněnského magistrátu Pavla Žáry není rekordní počet probíraných témat v září neobvyklý. „V létě se zastupitelé neschází, takže mají co dohánět. Teď se navíc nakupilo velké množství návrhů na prodeje pozemků a nemovitostí," sdělil Žára. Loni se však na zářijovém jednání probíralo téměř o sto bodů méně.

Politolog Lubomír Kopeček i proto za vysokým číslem vidí jiné důvody. „Jde o předposlední jednání zastupitelstva před koncem volebního období. Je možné, že po říjnových volbách do něj zasedne úplně jiná koalice. Ta stávající toho tedy chce stihnout projednat co nejvíc," uvedl Kopeček.

Jedním z důležitých bodů, který zastupitelé mají dnes na programu, je navýšení základního kapitálu společnosti Starez-Sport o tři miliony korun. „Peníze pak zaplatí projektové práce na stavbu nového brněnského veledromu v areálu Hněvkovského v městské části Brno-jih," uvedl ředitel společnosti Martin Mikš.

Příspěvek společnosti, která nyní ve městě provozuje devět sportovišť, se nelíbí předsedovi klubu zastupitelů Strany zelených Martinu Anderovi. „Brno by mělo nový velodrom postavit jako vlastní investici a ne přes Starez. Sportoviště, o které se stará, jsou totiž každoročně ve ztrátě," řekl Ander.

Dalším bodem jednání je rekonstrukce aquaparku v Kohoutovicích. Rada města do něj chce za půl milionu korun namontovat dvoje nové dveře, mezi vstupní halu a šatnu a do sprch. „Návštěvníky obtěžuje průvan, který z venku proniká do šaten a k bazénu. Současný stav tak nedovoluje na koupališti dosáhnout teploty stanovené vyhláškou. Areál tedy musíme přetápět, čímž vznikají velké tepelné ztráty," prohlásil ředitel aquaparku Zdeněk Balabán, který doufá, že se problém podaří vyřešit do letošní zimy.

Zastupitelé budou schvalovat i pětimilionovou dotaci společnosti Technické sítě Brno na nasvětlení vybraných přechodů u základních a mateřských škol. „Jedná se o pětadvacet nebezpečných přechodů. Náklady na osvětlení se u jednoho pohybují kolem dvou set tisíc korun," uvedl mluvčí magistrátu Žára. Vytipované přechody leží například v ulici Absolonova v Komíně nebo Jabloňová v Medlánkách.

Na dnešním jednání zastupitelé mimo jiné proberou také další postup při prodeji podílu v Technologickém parku. Své plány a vize jim představí i nově jmenovaný ředitel Brněnských komunikací Luděk Borový.

MARTIN SLÁVIK