VYBERTE SI REGION

Speciální přísada do guláše? Třeba i strouhaný perník

Předklášteří - Švestky, houby nebo francouzský strouhaný perník. To jsou přísady, bez kterých se podle některých kuchařů, kteří se v sobotu utkali v kulinářské soutěži neobejde ten nejlepší guláš. Devět družstev z různých měst jižní Moravy tam přestavilo svůj recept v závodu O nejlepší předklášterský masový guláš.

8.9.2012
SDÍLEJ:

Závod O nejlepší předklášterský masový guláš.Foto: DENÍK/Attila Racek

Vařit začínají skupiny v deset hodin dopoledne. První vzorky jsou hotové kolem jedné hodiny. „To jsou ale guláše z vepřového masa. Ty hovězí budou hotové až později, vaří se déle," vysvětluje organizátor akce Vlastimil Kraus.

Ten nejlepší musí najít dvoučlenná odborná porota i všichni návštěvníci. Dorazilo jich několik stovek. „Každý dostane tři žetony, které pak přidělí podle toho, jak jim chutnalo," uvádí Kraus.

Spíše pro ty hovězí bude asi hlasovat Milan Klobouk, který je na akci již třetím rokem. „Zatím jsem ochutnal jen jeden vzorek. Sám žádný znalec gulášů nejsem. Nejraději mám ten klasický hovězí," usmívá se Klobouk.

Takový má v plánu předložit hostům například i tým z Otnic na Vyškovsku. „Recept je tajný, ale prozradím, že ho nakonec zaprášíme strouhaným francouzským perníkem," říká hlavní kuchař týmu Pavel Vokál.

Úspěšnější jsou ale nakonec vepřové guláše, které obsadily všechny tři přední pozice. „Vyhráli závodníci z Velkých Pavlovic na Břeclavsku s vepřovým gulášem na švestkách," vyhlašuje Kraus.

Autor: Zuzana Valíková

8.9.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Brněnský kouč Habanec věří své koncepci: Jsme dole, ale o záchranu hrát nebudeme

Brno – Po šestém utkání za sebou bez vítězství klesli na čtrnácté místo, pouze čtyři body nad předposlední Jihlavu. Ale fotbalisté Zbrojovky, ani jejich trenér si existenční starosti v první lize nepřipouštějí. „Jsme kousek od sestupového místa, ale Zbrojovka o záchranu hrát nebude," odvětil brněnský kouč Svatopluk Habanec.

Vdechování inzulinu? Díky modelu plic vědců z Brna

Brno - Namísto injekčního vpichování mohou v nejbližších letech pacienti s cukrovkou inzulin vdechovat. Taková je vize projektu vědců z Vysokého učení technického v Brně, kteří vyvinuli nejdokonalejší model plic na světě. „Jde o novinku ve výzkumu proudění aerosolů v plicích člověka," uvedla mluvčí vysoké školy Radana Kolčavová.

AKTUALIZOVÁNO

Kometa ztratila derby s Olomoucí ve druhé třetině, prohrála venku popáté v řadě

Olomouc, Brno – Mizerná venkovní série sráží hokejisty Komety níž extraligovou tabulkou. Brněnský celek na hřišti soupeře podlehl už popáté za sebou, když v pátek večer padl s Olomoucí 2:5.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies