VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Špína a škůdci? Častý důvod problémů podniků. Letos jich zavřelo už osmdesát

Jižní Morava - Prošlé potraviny, jejich špatné skladování, zanedbaný úklid. Ani to ještě nejsou nejhorší problémy, kvůli kterým hygienici nařizují uzavřít provozovny s jídlem. Leckdy totiž musí řešit třeba i myší trus nebo výskyt nejrůznějších škůdců. Od začátku roku inspektoři zavřeli na jižní Moravě přes osmdesát podniků.

13.12.2015
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: čtk

„Nejčastěji jsou mimo provoz tři dny, jelikož se majitel snaží všechno rychle napravit a zase vydělávat," informovala vedoucí odboru hygieny výživy krajské hygienické stanice Jana Laštovičková.

Seznam prodejen a restaurací s přestupky proti hygieně zveřejňují krajská hygienická stanice i Státní zemědělská a potravinářská inspekce na svých webových stránkách. Lidé si tak můžou zkontrolovat, jestli se znovu najedí v jejich oblíbené restauraci, nebo raději zvolí jinou.

Špína a exkrementy

Od letošního roku nově kontroluje stav provozoven Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Doposud jich na jižní Moravě uzavřela třicet. „Většinou prodejny a restaurace zavíráme kvůli zanedbání úklidu a nedostatečné likvidaci odpadů z provozu daného podniku. Další kategorií jsou pak nedostatky fatální, například neodpovídající zásobování teplou vodou nebo výskyt škůdců, spočívající třeba ve zjištěných exkrementech," upozornil ředitel brněnského inspektorátu Vít Obenrauch. Dodal, že o zjištěných nedostatcích následně informuje prostřednictvím portálu Potraviny na pranýři.

Ze statistik krajských hygieniků vyplývá, že ve srovnání s minulými roky podniků s většími prohřešky výrazněji nepřibývá. Přesto jich už letos v kraji zavřeli víc než padesát. „Znovu otevřít je můžou majitelé a provozovatelé až po naší další kontrole," sdělila Laštovičková z krajské hygienické stanice.

Jedním z těch, který musel letos v listopadu na tři dny svůj podnik zavřít, je Zdeněk Kosmačka. V Šakvicích na Břeclavsku provozuje Vinárnu U Kosmačků, kde také vaří. „Největší problém bylo zamražené maso, které jsem měl uskladněné bez popisků. Vyhlášky se rychle mění, skoro se to nedá ani sledovat. Nicméně příště si dám větší pozor," uvedl majitel šakvické vinárny.

Opakované zavření

Právě na špatně skladované nebo dokonce prošlé potraviny upozorňovali letos hygienici na jižní Moravě nejčastěji. Některé majitele zařízení i víckrát. „Vždy záleží na provozovateli. Jsou samozřejmě bezproblémoví, kteří mají všechno v pořádku, ale i takoví, jimž zavíráme podniky opakovaně. Těm pak hrozí i zvyšování pokuty," upozornila Laštovičková.

Také seznam zařízení uzavřených krajskou hygienou najdou lidé na jejích webových stránkách, a to ještě i tři měsíce po kontrole. „Jsou tam popsané prohřešky i následná opravná opatření," informovala hygienička.

Jenže lidé o tomto servisu často nevědí. „Zatím jsem nikdy nesledovala, které podniky hygiena zavírá. Myslím ale, že to může pomoct při výběru, kam se půjdeme s kamarády příště najíst," řekla Brňanka Kateřina Labudová.

Žádnou z provozoven Asociace hotelů a restaurací České republiky hygienici zatím uzavřít nemuseli. „Je dobře postihovat podniky, které nevyhovují základním hygienickým požadavkům. Přesně tak to má být. Z fotografií hygieniků je často vidět špína, v níž není přípustné, aby se vařilo a jedlo," podotkl prezident asociace Václav Stárek.

ADAM HAVEL

Autor: Redakce

13.12.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

SOUTĚŽ: Ve hře jsou lístky na zápas Zbrojovky proti Dukle Praha

Tradiční již devatenáctou přehlídku ohňostrojů festivalu Ignis Brunensis zakončil pompézní ohňostroj z hradu Špilberk.
AKTUALIZOVÁNO

Ignis Brunensis: přibude jeden ohňostroj, povinnou skladbou bude Bugatti step

Kino Art se přesune do bývalého lihovaru. Kvůli opravám

Brno /FOTOGALERIE/ – Rozsáhlé opravy za miliony korun čekají budovu brněnského Kina Art v Cihlářské ulici. Kvůli rozšíření vestibulu či zřízení bezbariérového přístupu proto od května do září kino přemístí do bývalého lihovaru v Pekařské ulici.

DOTYK.CZ

Největší poslanečtí snaživci? Na špici jsou Kalousek i Okamura

Už více než dvě stovky zákonů předložili současní poslanci. Sice jich protlačili jen 26, ale nesmutní z toho. Hlavně, že jsou vidět.

Nový ředitel Povodí Moravy dřív vedl mlékárny a lihovar

Brno – Z mléka a alkoholu přesedlá na vodu nový ředitel Povodí Moravy. V Brně ho v pondělí představil zaměstnancům podniku ministr zemědělství Marian Jurečka. Václav Gargulák přejde na pozici generálního ředitele společnosti zvenčí a ujme se jí už v úterý.

AKTUALIZOVÁNO

Účtenky za pivo? Sorry jako i agent Bureš

Brno /ANKETA/ – Bureš, Andrej Bureš. Účtenky s takovýmto textem a podobiznou ministra financí Andreje Babiše stylizovaného do postavy Jamese Bonda dostávají už od prosince návštěvníci Pivní burzy v brněnské Veveří ulici. „Na účtence máme obrázek jen z recese a původně jsme ho chtěli po týdnu odstranit, ale lidem se líbí. Měli jsme jen jednu negativní reakci, lidé se spíš smějí," uvedl majitel restaurace Jakub Seďa.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies