VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Špína a škůdci? Častý důvod problémů podniků. Letos jich zavřelo už osmdesát

Jižní Morava - Prošlé potraviny, jejich špatné skladování, zanedbaný úklid. Ani to ještě nejsou nejhorší problémy, kvůli kterým hygienici nařizují uzavřít provozovny s jídlem. Leckdy totiž musí řešit třeba i myší trus nebo výskyt nejrůznějších škůdců. Od začátku roku inspektoři zavřeli na jižní Moravě přes osmdesát podniků.

13.12.2015
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: čtk

„Nejčastěji jsou mimo provoz tři dny, jelikož se majitel snaží všechno rychle napravit a zase vydělávat," informovala vedoucí odboru hygieny výživy krajské hygienické stanice Jana Laštovičková.

Seznam prodejen a restaurací s přestupky proti hygieně zveřejňují krajská hygienická stanice i Státní zemědělská a potravinářská inspekce na svých webových stránkách. Lidé si tak můžou zkontrolovat, jestli se znovu najedí v jejich oblíbené restauraci, nebo raději zvolí jinou.

Špína a exkrementy

Od letošního roku nově kontroluje stav provozoven Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Doposud jich na jižní Moravě uzavřela třicet. „Většinou prodejny a restaurace zavíráme kvůli zanedbání úklidu a nedostatečné likvidaci odpadů z provozu daného podniku. Další kategorií jsou pak nedostatky fatální, například neodpovídající zásobování teplou vodou nebo výskyt škůdců, spočívající třeba ve zjištěných exkrementech," upozornil ředitel brněnského inspektorátu Vít Obenrauch. Dodal, že o zjištěných nedostatcích následně informuje prostřednictvím portálu Potraviny na pranýři.

Ze statistik krajských hygieniků vyplývá, že ve srovnání s minulými roky podniků s většími prohřešky výrazněji nepřibývá. Přesto jich už letos v kraji zavřeli víc než padesát. „Znovu otevřít je můžou majitelé a provozovatelé až po naší další kontrole," sdělila Laštovičková z krajské hygienické stanice.

Jedním z těch, který musel letos v listopadu na tři dny svůj podnik zavřít, je Zdeněk Kosmačka. V Šakvicích na Břeclavsku provozuje Vinárnu U Kosmačků, kde také vaří. „Největší problém bylo zamražené maso, které jsem měl uskladněné bez popisků. Vyhlášky se rychle mění, skoro se to nedá ani sledovat. Nicméně příště si dám větší pozor," uvedl majitel šakvické vinárny.

Opakované zavření

Právě na špatně skladované nebo dokonce prošlé potraviny upozorňovali letos hygienici na jižní Moravě nejčastěji. Některé majitele zařízení i víckrát. „Vždy záleží na provozovateli. Jsou samozřejmě bezproblémoví, kteří mají všechno v pořádku, ale i takoví, jimž zavíráme podniky opakovaně. Těm pak hrozí i zvyšování pokuty," upozornila Laštovičková.

Také seznam zařízení uzavřených krajskou hygienou najdou lidé na jejích webových stránkách, a to ještě i tři měsíce po kontrole. „Jsou tam popsané prohřešky i následná opravná opatření," informovala hygienička.

Jenže lidé o tomto servisu často nevědí. „Zatím jsem nikdy nesledovala, které podniky hygiena zavírá. Myslím ale, že to může pomoct při výběru, kam se půjdeme s kamarády příště najíst," řekla Brňanka Kateřina Labudová.

Žádnou z provozoven Asociace hotelů a restaurací České republiky hygienici zatím uzavřít nemuseli. „Je dobře postihovat podniky, které nevyhovují základním hygienickým požadavkům. Přesně tak to má být. Z fotografií hygieniků je často vidět špína, v níž není přípustné, aby se vařilo a jedlo," podotkl prezident asociace Václav Stárek.

ADAM HAVEL

Autor: Redakce

13.12.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
AKTUALIZOVÁNO

Pod hladinou Brněnské přehrady zemřel starší muž

Vizualizace stavby velkého městského okruhu mezi Husovickým tunelem a tunelem pod Vinohrady. Ilustrační foto.
12 7

VMO nabírá další zpoždění. Stavbu vinohradského tunelu komplikuje složitý terén

Brno zná nejlepší podniky. Pivnicím vévodí Výčep Na stojáka, restauracím Koishi

Brno /ANKETA/ – Nejlepší brněnskou restauraci, bar nebo bistro ocenila v pondělí odborná porota v nezávislém gastronomickém hodnocení Gourmet Brno 2017. „Podniky hodnotilo jedenadvacet porotců. Ocenění pak udělili dohromady v sedmi kategoriích," vysvětlila ředitelka Turistického informačního centra Jana Janulíková.

Cvrnkni si, vyzývají divadelníci. Divadlo Bolka Polívky zakončí sezonu

Brno - Neboj se a cvrnkni si, neboť cvrnknout si je lidské a nikdo by se toho neměl bát. S tímto prohlášením zahájí Divadlo Bolka Polívky třetí ročník turnaje ve stolních kuličkách Jakubák Open, a symbolicky tak zakončí svoji 24. divadelní sezonu.

Výročí povodní. Podělte se s námi o vzpomínky!

Jižní Morava – V roce 1997 i pět let nato zasáhly jižní Moravu ničivé povodně. Stoletá voda na mnoha místech v kraji napáchala stamilionové škody a zabíjela. Podělte se s námi o své vzpomínky. Redakce jihomoravských Deníků Rovnost hledá fotografie a svědectví z letních povodní v letech 1997 a 2002.

DOTYK.CZ

Prima vyhodila vedoucího vydání Diváckých zpráv neprávem, rozhodl soud

Obvodní soud pro Prahu 8 rozhodl po třech letech ve sporu spor mezi televizí Prima a vedoucím vydání jejích Diváckých zpráv Jiřím Fröhlichem. Ten se soudil o neplatnost okamžitého zrušení svého pracovního poměru. Soudkyně obvodního soudu dala Fröhlichovi za pravdu. Rozsudek zatím nenabyl platnost, obě strany se mohou odvolat.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies