VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Špína a škůdci? Častý důvod problémů podniků. Letos jich zavřelo už osmdesát

Jižní Morava - Prošlé potraviny, jejich špatné skladování, zanedbaný úklid. Ani to ještě nejsou nejhorší problémy, kvůli kterým hygienici nařizují uzavřít provozovny s jídlem. Leckdy totiž musí řešit třeba i myší trus nebo výskyt nejrůznějších škůdců. Od začátku roku inspektoři zavřeli na jižní Moravě přes osmdesát podniků.

13.12.2015
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: čtk

„Nejčastěji jsou mimo provoz tři dny, jelikož se majitel snaží všechno rychle napravit a zase vydělávat," informovala vedoucí odboru hygieny výživy krajské hygienické stanice Jana Laštovičková.

Seznam prodejen a restaurací s přestupky proti hygieně zveřejňují krajská hygienická stanice i Státní zemědělská a potravinářská inspekce na svých webových stránkách. Lidé si tak můžou zkontrolovat, jestli se znovu najedí v jejich oblíbené restauraci, nebo raději zvolí jinou.

Špína a exkrementy

Od letošního roku nově kontroluje stav provozoven Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Doposud jich na jižní Moravě uzavřela třicet. „Většinou prodejny a restaurace zavíráme kvůli zanedbání úklidu a nedostatečné likvidaci odpadů z provozu daného podniku. Další kategorií jsou pak nedostatky fatální, například neodpovídající zásobování teplou vodou nebo výskyt škůdců, spočívající třeba ve zjištěných exkrementech," upozornil ředitel brněnského inspektorátu Vít Obenrauch. Dodal, že o zjištěných nedostatcích následně informuje prostřednictvím portálu Potraviny na pranýři.

Ze statistik krajských hygieniků vyplývá, že ve srovnání s minulými roky podniků s většími prohřešky výrazněji nepřibývá. Přesto jich už letos v kraji zavřeli víc než padesát. „Znovu otevřít je můžou majitelé a provozovatelé až po naší další kontrole," sdělila Laštovičková z krajské hygienické stanice.

Jedním z těch, který musel letos v listopadu na tři dny svůj podnik zavřít, je Zdeněk Kosmačka. V Šakvicích na Břeclavsku provozuje Vinárnu U Kosmačků, kde také vaří. „Největší problém bylo zamražené maso, které jsem měl uskladněné bez popisků. Vyhlášky se rychle mění, skoro se to nedá ani sledovat. Nicméně příště si dám větší pozor," uvedl majitel šakvické vinárny.

Opakované zavření

Právě na špatně skladované nebo dokonce prošlé potraviny upozorňovali letos hygienici na jižní Moravě nejčastěji. Některé majitele zařízení i víckrát. „Vždy záleží na provozovateli. Jsou samozřejmě bezproblémoví, kteří mají všechno v pořádku, ale i takoví, jimž zavíráme podniky opakovaně. Těm pak hrozí i zvyšování pokuty," upozornila Laštovičková.

Také seznam zařízení uzavřených krajskou hygienou najdou lidé na jejích webových stránkách, a to ještě i tři měsíce po kontrole. „Jsou tam popsané prohřešky i následná opravná opatření," informovala hygienička.

Jenže lidé o tomto servisu často nevědí. „Zatím jsem nikdy nesledovala, které podniky hygiena zavírá. Myslím ale, že to může pomoct při výběru, kam se půjdeme s kamarády příště najíst," řekla Brňanka Kateřina Labudová.

Žádnou z provozoven Asociace hotelů a restaurací České republiky hygienici zatím uzavřít nemuseli. „Je dobře postihovat podniky, které nevyhovují základním hygienickým požadavkům. Přesně tak to má být. Z fotografií hygieniků je často vidět špína, v níž není přípustné, aby se vařilo a jedlo," podotkl prezident asociace Václav Stárek.

ADAM HAVEL

Autor: Redakce

13.12.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
7

Zákaz vjezdu starým autům. Brno zvažuje nízkoemisní zónu uvnitř velkého okruhu

Seniorbus. Ilustrační foto.
12

Lepší podmínky pro starší lidi: v domovech přibude 200 míst, rozšíří Seniorbus

Zimní údržba lodí: téměř 300 kilogramů barvy. Na přehradu vyjedou 22. dubna

Brno /VIDEO/ – Devětačtyřicet kilogramů barvy spotřebuje brněnský dopravní podnik na zimní údržbu každé z šesti lodí plující v sezoně po hladině Brněnské přehrady. V zimním období plavidla natírají jejich posádky a lodě získají nátěr v bílé, černé, modré a červené barvě.

Byl jsem uťáplý, přiznává Nečas. Po pauze se konečně cítí takový jako předtím

Brno – Škola, autoškola, reprezentační a extraligový hokej. To je i pro osmnáctiletého mladíka zápřah. Útočník brněnské Komety Martin Nečas nyní zvládá několik věcí zároveň a do extraligových zápasů získal novou chuť, poté co v prvním únorovém týdnu před reprezentační přestávkou vynechal dvě utkání Komety.

Odvrácení stávky řidičů autobusů? Schůzky nikam nevedly, tvrdí odboráři

Jižní Morava – Schůze, které měly zamezit stávce řidičů autobusů, nepřinesly žádné výsledky, zní z řad odborářů. Na odvrácení krize dali úřadům čas do 15. března. „Budeme jednat čtyřiadvacet hodin denně s kýmkoli, kdo situaci pomůže vyřešit. Stávka je pořád reálná možnost," uvedl předseda odborářů Luboš Pomajbík.

Obžaloba: Připravili ho o byt. Lichva přispěla ke strýcově smrti, bojí se neteř

Brno – Obžalovaní z lichvy ve středu znovu stanuli před soudem. Podle obžaloby se činu dopustili na lehce mentálně retardovaném Vladimíru Bělohoubkovi, který už zemřel. Jeho neteř se domnívá, že ztráta bytu přispěla ke strýcově smrti.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies