Starosta Otmarova Jan Florian o problému ví. „Nedávno jsem řešil, jak nesnesitelné je, když třikrát do týdne musí někteří lidé snášet zápach z vypouštěného septiku. Tyto jímky se nachází už jen v jedné lokalitě mimo vesnici," upozornil starosta.

Prostřednictvím internetových stránek obce se proto pokusil majitele septiků varovat. „Vypouštěním jímek do okolní přírody otravujete život nejen svému okolí. Dopouštíte se navíc přestupku, který musí řešit orgány životního prostředí. Vaše bezohlednost zaměstnává mnoho lidí a vytahuje z našich kapes peníze, které se dají využít účelněji," napsal Florian. Pokud varování nepomůže a potíže neustanou, bude podle něj případ řešit policie.

S podobnými problémy se potýkají především menší vesnice. „Nedosáhnou totiž na dotace a nemají peníze na stavbu nové centrální kanalizace. Používají proto mnohdy několik desítek let staré kanály vybudované například v socialistických akcích Z," uvedl starosta Jinačovic na Kuřimsku Jan Kazda.

údržba septiků, žump a kanalizacíkanalizace: venkovní nebo domovní (stoupačky, odtoky dřezů, umyvadel, čištění cisternovým kombinovaným vozem: zhruba 5500 Kč/hodina
prohlídka televizní kamerou: odhalí viditelné závady, 2080 Kč/metr
zkoušky těsnosti: 1000 Kč/úsek (od šachty k šachtě)
septik: odpadní vody se vypouští přímo do podloží nebo vodního toku, je potřeba povolení k vypuštění
čištění septiků: zhruba 4000 Kč/hodina
odčerpání, odvoz a likvidace odpadu ze septiků a žump: 6300 Kč/m3
zkoušky těsnosti: od 4500 Kč
žumpa: musí se pravidelně vyvážet, není potřeba povolení k vypouštění

To potvrzuje i Miloslav Kozel z firmy Moravská fekální a kanální, která na jižní Moravě zajišťuje údržbu a opravy kanalizací, septiků a žump. „Kvůli tlaku z Evropské unie se teď ve spoustě menších obcí na Brněnsku dodělávají kanalizace. Na systém se musí připojit i lidé, kteří si dosud vystačili s žumpami a septiky," prohlásil Kozel. Podle něj se lidem taková povinnost nelíbí. O připojení nemají zájem, protože se jim zdá drahé a zbytečné.

Třeba v Popůvkách na Šlapanicku není ke kanalizační síti dosud připojená takzvaná stará část obce, tedy od ulic Jihlavská a Vintrovna na jih. Nová zástavba je sice odkanalizovaná od roku 2011, problémy s odpadními vodami ale řeší starostka Miluše Červená doposud. „Někteří lidé z domů bez kanalizace dál vypouští splaškovou vodu ze svých jímek a septiků, kam je napadne. Teče nám do Troubského potoka, který je kvůli tomu znečištěný a zapáchá," uvedla Červená. Situaci chce vyřešit do dvou let, kdy dělníci k síti připojí celou obec.

Podle norem mají být právě septiky v blízkosti vodních zdrojů patřičně udržované a utěsněné. „Jezdíme utěsňovat hlavně ty starší, které bývají z betonu nebo také z cihel. To pak protéká jedna radost," poznamenal Kozel.

Potíže s kanalizací mají také další starostové obcí na Brněnsku. „Přímo septiky řešit nemusíme, ale někteří lidé například vylévají do kanálů vodu ze stavebních míchaček. Kanalizaci tak ucpávají," vysvětlil starosta Újezdu u Brna na Šlapanicku Jan Hradil.

Podle něj lidé chybují i tím, že zbytky vylisovaného ovoce vyhazují do záchodu. „Chemie v naší jen pět let staré čističce odpadních vod na to není připravená," upozornil.

V havarijním stavu je také kanalizace v Hrušovanech u Brna na Židlochovicku. „Je přestárlá. Kanály se propadají, ucpávají a při velkých deštích jsou trubky zahlcené. Pokud ji necháme celou opravit, zaplatíme zhruba sto milionů korun," poznamenal místostarosta Hrušovan Dušan Knoflíček.

Nejhorší situace je podle něho v Masarykově ulici. „Chceme ji opravit příští rok, ale musíme to vymyslet tak, aby lidé kvůli odpojení od sítě nemuseli chodit na suché záchody," doplnil.

KLÁRA ČÁPOVÁ

LENKA ŠKLUBALOVÁ