Šedý nevyužívaný plácek v centru Bílovic nad Svitavou se mění k nepoznání. V Žižkově ulici naproti obchodnímu domu stojí zátarasy a za nimi pracují stroje. Už v listopadu se lidé podívají na nový víceúčelový dům za necelých pětačtyřicet milionů korun. Usídlí se v něm radnice a pošta. Do června příštího roku přibude i knihovna a vylepšené parkoviště pro čtyřiatřicet aut.

Starostové Bílovic slibovali změny od roku 1990, před pěti lety začali radní řešit konkrétní plán. „Úpravu centra jsme měli jako prioritu minulého volebního období. Jsem rád, že jsme slib dotáhli," uvedl starosta Miroslav Boháček.

Stavbaři začali na místě pracovat minulý týden, už v listopadu mají dokončit prostory pro nový obecní úřad a poštu. „Stávající budovy úřadů v Komenského ulici totiž musíme uvolnit pro přestavbu základní školy," doplnil Boháček.Šedý nevyužívaný plácek v centru Bílovic nad Svitavou se mění k nepoznání. V Žižkově ulici naproti obchodnímu domu roste nový víceúčelový dům za necelých pětačtyřicet milionů korun. Usídlí se v něm radnice a pošta.

Škola díky tomu od září otevře tři nové třídy pro devadesát dětí, které spojí budovu s bývalým obecním úřadem. „Je to ideální varianta, protože jde o dům hned vedle. Uleví se nám," řekl zástupce ředitele školy Bohdan Kousalík.

Lidé změny vítají. Kromě uzavřeného chodníku se jich stavební ruch výrazně nedotkne. „Dlouho to tady vypadalo škaredě a přímo v centru stály rozbité domy. Je dobře, že s tím začali něco dělat," pochvalovala si obyvatelka Bílovic Věra Havlínová.

Do června příštího roku stavbaři dokončí na novém náměstí také moderní dvoupatrovou knihovnu. Návštěvníci dovnitř uvidí velkou prosklenou stěnou. Vznikne v ní také malá expozice věnovaná spisovateli Rudolfu Těsnohlídkovi, který v Bílovicích několik let bydlel.

Zároveň s novou budovou obecního úřadu vznikne také prostor pro postavení vánočního stromu. Lidé se dočkají odpočinkové zelené zóny či obřadní síně. „Chceme ji nově využívat i na různé kulturní akce. U všech prvků stavby se ale snažíme zachovat ráz staré obce. Na náměstí u hospody tak místo deštníků s reklamou umístíme stylový nábytek," upřesnil místostarosta Martin Vozka.

Lidé z Bílovic se také mohou těšit na nový bankomat. Nejbližší je nyní až v brněnských Husovicích, vzdálených asi šest kilometrů.

Radní chtěli centrum co nejvíc přiblížit představám svých obyvatel. Ve zpravodaji proto vyšly ankety, které rozproudily diskuzi o tom, co má ve středu Bílovic vzniknout. „Radnice s námi dostatečně jednala. Hlavně že postaví konečně bankomat a místa, na kterých půjde parkovat," sdělila obyvatelka Romana Šenková.Šedý nevyužívaný plácek v centru Bílovic nad Svitavou se mění k nepoznání. V Žižkově ulici naproti obchodnímu domu roste nový víceúčelový dům za necelých pětačtyřicet milionů korun. Usídlí se v něm radnice a pošta.

Dělníci musejí při stavbách počítat s nestabilním podložím. „Vzhledem k tomu, že stojíme v původním řečišti Svitavy, musíme stavět základovou desku na pět metrů hlubokých mikropilotech," vysvětlil Vozka.

Oblíbené výletní místo pro turisty se kvůli novému centru zadluží. „Projekt zaplatíme z vlastního rozpočtu. Museli jsme si ale vzít čtyřicetimilionový úvěr, ze kterého osmadvacet milionů korun použijeme právě na opravy centra," poznamenal Vozka.

Díky přírodě v okolí a dobré dostupnosti do Brna se Bílovice nad Svitavou v posledních patnácti letech staly domovem pro mnoho obyvatel, kteří z Brna odešli. Aktuálně tam žije 3600 lidí.

nové centrum Bílovic nad Svitavou
- v Žižkově ulici vyrůstá víceúčelový dům s odpočinkovou zónou za 45 milionů korun; usídlí se v něm radnice, pošta i veřejná knihovna
- dělníci začali stavět minulý týden, práce rozdělili do dvou etap
- do letošního listopadu dokončí prostory pro obecní úřad, poštu a také záchody pro přilehlou restauraci
- do června 2016 vznikne dvoupatrová knihovna s prosklenou stěnou, předsálí ke stávajícímu sálu kulturního domu, obřadní a zasedací síň, které poslouží i pro veřejné kulturní akce, nové náměstí se stylovými lavičkami, zelenou odpočinkovou zónou a jezírkem zapuštěným v zemi
- na náměstí bude 34 parkovacích míst

KAREL SELINGER