Prázdná plocha namísto slibovaných dvou stovek bytů. Tak doposud vypadá prostor bývalých Jaselských kasáren v brněnském Králově Poli. Téměř po deseti letech od zbourání vojenských budov, které se staly i kulisou seriálu Četnické humoresky, město po dlouho trvajících sporech našlo společnou řeč s investory stavby ze společnosti Kliminvest.

Podle náměstkyně primátora Kláry Liptákové už v polovině letošního roku mohou dohodu schválit i zastupitelé města. „Snažíme se hlavně vyhnout soudním sporům. Mohly by se vléct a nikomu by to neprospělo. Hledáme proto nějakou jinou cestu, " vysvětlila. Podmínky smluv chce dořešit v příštích týdnech.

Pozemky pod kasárnami už šest let blokuje spor Kliminvestu a města. V roce 2009 totiž vedení Brna firmě vypovědělo tehdy dva roky starou nájemní smlouvu areálu. Vadilo mu, že projekt kvůli problémům s penězi nepostupuje podle plánu. Bytový a obchodní komplex Novus měl být hotový totiž už v roce 2010. Výpověď pak developeři napadli u soudu.

Nové vedení města k otevření jednání přesvědčil i nový společník Kliminvestu. „Je to v Brně známý člověk, který již několikrát úspěšně s městem spolupracoval. Zatím není ale nic oficiálního a proto jej nebudeme jmenovat," uvedl právní zástupce společnosti Steve Georges.

Přesto už minulý čtvrtek zástupci společnosti představili své návrhy na podobu areálu na radnici městské části Královo Pole. V tamní Štefánikově ulici v budoucnu byty vyrostou. „Zatím nejde ale o nic oficiálního, investoři nám předvedli jen několik svých návrhů, jak by areál mohl vypadat. Po tolika letech chátrání se do něj stahují bezdomovci. Je proto dobře, že se pořád nad využitím místa přemýšlí," zhodnotila místostarostka Zuzana Artimová. Stavební stroje vojenské budovy srovnali se zemí už v roce 2007.

V třetí nejlidnatější městské části podle nového záměru možná přibude více než 240 původně plánovaných bytů. Investoři kvůli tomu budou s městem jednat o možnosti změny územního plánu. „Takové změny mohou trvat i dva roky. Plně to ale odpovídá našemu záměru, změnit podmínky pro podobné projekty tak, aby investoři zastavovali podobné proluky a nehledali pozemky za městem," sdělil náměstek primátora Martin Ander.

Zastavování proluk je výhodnější i podle architektů. „Města, která mají brownfieldy a mají je blízko centra, by se měla zaměřit především na jejich zaplnění. Z našeho pohledu je výhodnější plánovat projekt v takovém místě, kde už existuje napojení na sítě nebo infrastrukturu," vysvětlil brněnský architekt Ondřej Chybík.

Kdy se začne stavět rozhodne až stavební úřad v Králově Poli. Oddálit termín mohou případná odvolání. Podle optimistického scénáře na rozsáhlou parcelu vjedou stavební stroje už příští rok. „Jsme v poslední fázi před dohodou, která narovná současné poměry," věří Georges.

Lepší budoucnost areálu vítají i královopolští obyvatelé. „V posledních letech je totiž ještě více zarostlý a začínáme mít obavy, co za skupiny lidí se tam v nocích scházejí," připustil Jaroslav Šindelář, žijící v sousedství.