Loni měli v Bystrci dva stromy, letos přibude ještě jeden. Radnici tak vánoční výzdoba vyjde na sto padesát až dvě stě tisíc korun. Podle opoziční zastupitelky za Bystrčáky Hany Jindrové je částka příliš vysoká. „Není mi jasné, proč potřebujeme dva vánoční stromy před radnicí. Že se vedení rozhodlo ozdobit strom jinde než před radnicí, ale oceňuji," uvedla Jindrová.

Minulý rok našli Bystrčtí ozdobený jehličnan před radnicí na náměstí 28. dubna a lípu u blízkého kostela. „Letos jsme se rozhodli pro nákup pokáceného vánočního stromu. Jehličnan z brněnských lesů ukotvíme do nového stojanu přímo před radnicí," vysvětlil bystrcký místostarosta Jaroslav Petr.

V pondělí začali dělníci na náměstí kopat místo pro šachtu. Do té umístí ukotvení pro nový vánoční strom. „Tyto práce vyjdou přibližně na padesát tisíc korun," poznamenal místostarosta.

Na náměstí 28. dubna tak lidé najdou dva ozdobené stromy, jeden živý a druhý uříznutý. „V Bystrci ale máme ještě Horní náměstí, kde se lidé často potkávají. Tam ozdobíme strom před ekumenickým centrem Archa. Ten vyzdobíme místo lípy před kostelem," doplnil Petr.

Vánoční strom před radnicí chce vedení městské části také kvůli pořádání vánočních trhů. „Na ozdobeném stromě budou viset tři oříšky pro Popelku. V každém bude určité číslo. Ty děti, které si vylosují stejné číslo, dostanou na trzích vánoční dárek," popsal Petr.

Radnice chystá ještě koncert Dagmar Patrasové nebo psaní dopisů pro Ježíška. „Jsem ráda, že Vánoci budeme pořádně žít i v Bystrci. Uvidíme, jestli tři vánoční stromy nebudou příliš. Těším se ale na vánoční trhy a akce pro děti," poznamenala místní matka Jana Kuncová.