Projekt na stavbu nového sportovního areálu na louce u Stamicovy ulice v brněnské městské části Kohoutovice musel soukromý investor kvůli vedení vzdušné radiové linky přepracovat. O pozemky, jejichž prodej mu už posvětil i brněnský magistrát, tak musí žádat znovu. Některým tamním obyvatelům vadí, že kvůli centru zmizí rozlehlá louka. Podle nové studie chce totiž investor zastavět víc plochy než původně.

Tvrdí přitom, že jinak se do budovy nevejde vše, co v ní má být. „Kvůli vedení linky jsme ji snížili. Aby se do ní vešlo vše, co do sportovního centra patří, museli jsme rozšířit zastavěnou plochu. Nyní také musíme znovu oběhat všechny úřady, zda nám nový projekt schválí," sdělil jednatel společnosti V Honey Zdeněk Vančura. Právě tato společnost chce areál v Kohoutovicích stavět.

Rozšíření zastavěné části areálu z původních sedmnácti set na více než dva tisíce sto metrů čtverečních některé lidi z Kohoutovic popudilo. „Louku využívají místní pejskaři a v zimě u ní sáňkují děti. Moc se mi tedy nelíbí, že poslední větší zelenou plochu mezi paneláky nahradí stavba," řekla například Jiřina Schwarzmayerová.

Stavba se nelíbí ani lidem z občanského sdružení Pro Kohoutovice. „Zničí se tím jediná velká louka v okolí. Podobnou stavbu by měl navíc někdo s obyvateli projednat, což se původně nestalo. Radnice nám pořád slibuje, že podobné akce bude veřejně prezentovat. Pokud na ni ale netlačíme, vše ututlá," sdělila Dana Kalčíková ze sdružení.

Badmintonové kurty, tělocvičnu i ubytovnu plánuje postavit soukromý investor v Stamicově ulici v brněnské městské části Kohoutovice.

Podle starosty Kohoutovic nehrozí, že by stavbu s lidmi radnice neprojednávala. „Zatím však projekt stojí. Smlouvu na koupi pozemků magistrát zrušil. Kdo je chce zastavět, musí nejdřív předložit nový projekt. To se zatím nestalo. Územní plán počítá s využitím pozemků pro sport a odpočinek. Zájemcům nebudeme bránit, aby se o ně ucházeli," poznamenal starosta.

Podle něj však musí případný projekt nejprve posvětit příslušné komise, a až potom přijde na řadu jeho veřejné projednávání. „Pokud jej komise zavrhnou už v počátku, nemá smysl se jím dál zabývat. V opačném případě samozřejmě lidi o záměru případného investora informujeme," dodal starosta.

Společnost V Honey se o pozemky chce ucházet znovu. „Nový přepracovaný projekt na radnici donesu nejspíš už dnes," sdělil včera jednatel firmy Vančura. Podobný areál podle něj v Kohoutovicích chybí. Souhlasí s ním i někteří tamní obyvatelé. „Sice je tu akvapark, ale to je tak jediné. Například badminton jezdím hrát do nedalekého Žebětína nebo Nového Lískovce, ale tamní haly jsou často obsazené. Nápad s podobným sportovištěm mi připadá skvělý," sdělil například Milan Vojáček.

Plánovaný areál ale není určený jen pro milovníky badmintonu. „Chceme tam postavit také restauraci s terasou s výhledem na Brno nebo parkovací místa pro návštěvníky i pro obyvatele okolních domů. Lidé tam využijí víceúčelovou tělocvičnu nebo posilovnu. Počítáme, že se v areálu budou pořádat i profesionální sportovní turnaje. Kvůli nim tam vznikne také několik pokojů," při-blížil projekt Vančura.

Podle něj stavba může vyrůst do dvou let. „Záleží především na tom, jak rychle úřady posoudí nový projekt," sdělil jednatel.

Sportovní areál v Kohoutovicích

- čtyři nadzemní podlaží a tři podzemní podlaží

- podzemní garáže pro 117 aut

- čtyři badmintonové kurty, fitness centrum, víceúčelová tělocvična

- 26 pokojů k ubytování

- restaurace pro stovku hostů

- wellness centrum - tři sauny, patnáctimetrový bazén, vířivku