Jerotijevićová se narodila v Srbsku a vyrostla na Slovensku. V Bratislavě studovala na Fakultě sociálních a ekonomických věd, kde působí jako vědecký a výzkumný pracovník. Loni v září přišla do Brna do Levyny na Filozofickou fakultu Masarykovy univerzity. „Zaměřuji se na magické praktiky a představy. Snažím se zjistit, co lidi přiměje vysvětlovat si své problémy pomocí vyšší síly,“ říká.

Podle výzkumníků z Levyny jsou na počátku lidských rozhodnutí emoce. Jerotijevićová zkoumá strach. „Když člověk pozná nějaké nebezpečí, jako je třeba nemoc, bojí se. Přirozeně má nutkání něco s tím dělat, zjistit příčiny toho nebezpečí. Když se mu ale opakovaně nedaří vrátit život do správných kolejí, začne si svůj neúspěch vysvětlovat nadpřirozenými silami,“ tvrdí Jerotijevićová. To je právě případ matky chlapce s epilepsií.

V jednom výzkumu Jerotijevićová zkoumala, proč lidé hledají pomoc u věštců a odborníků na esoteriku. Vědkyně při výzkumu chodila na seance se ženou, která prý odstraňovala vlivy čar. Její klientkou byla právě zoufalá matka. „Čarodějka jí řekla, že příčinou jejího neštěstí je čarovná moc jedné ženy, která nemohla mít děti a syna jí záviděla,“ vypráví Jerotijevi-ćová.

Matka měla například pít vodu z čarodějčiny studny. Za čarodějkou pravidelně docházela na seance a obřady. „Co se na rituálech děje, nám čarodějky nechtějí povědět, aby neprozradily svá tajemství. Matka mi ale tvrdila, že stav jejího syna se o dost zlepšil,“ říká Jerotijevićová.

Podle výzkumnice lidem v psychické tísni pomáhá, když si z nějaké činnosti vytvoří rituál. „Snadněji tak zdolávají stres, který na ně působí. Matka dítěte měla pravidelně plnit striktní instrukce experta, to pro ni byl rituál,“ uzavírá Jerotijevićová.

JANA DOSTÁLOVÁ