Nejlépe hospodařící nemocnicí v republice je brněnské Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie. Vyplývá to z výzkumu organizací HealthCare Institute a Czech Credit Bureau. Zveřejnili jej minulý týden a vychází z výročních zpráv nemocnic. V první desítce se umístil ještě Masarykův onkologický ústav.

Zařízení si oproti loňsku polepšila. Chirurgové se posunuli s pátého místa na první, onkologové z jedenáctého na šesté. „Obě nemocnice umí hospodařit efektivně a vykazují i vysokou likviditu, tedy schopnost platit," vysvětlil za organizátory projektu Daniel Vavřina.

Podle mluvčí Masarykova onkologického ústavu Zuzany Joukalové se nemocnici daří hlavně díky výběrovým řízením na léky a služby. „Nemusíme se nijak omezovat například v opravách. Vše potřebné zvládáme. Navíc se nám daří splácet faktury do měsíce," upozornila Joukalová. Na konci loňského roku tvořily veškeré závazky nemocnice zhruba tři sta padesát milionů korun.

S nulovými dlouhodobými závazky a necelými šedesáti miliony krátkodobých skončilo loni hospodaření Centra kardiovaskulární a trans-plantační chirurgie v Brně. Sídlí v areálu svatoanenské fakultní nemocnice a zaměřuje se na transplantaci ledvin, jater a srdce u dospělých i u dětí. Ani centrum se nemusí omezovat jen na nejnutnější výdaje. Loni například jeho vedení nakoupilo několik nových přístrojů a zrekonstruovalo některé laboratoře a ambulance.

Podle výroční zprávy hospodařilo loni centrum se ziskem. „Neměli jsme významné a dlouhodobé dluhy ani nedobytné pohledávky," sdělil náměstek pro ekonomiku z centra Pavel Baláš.

Obě nemocnice spadají do kategorie příspěvkových organizací. Jejich zřizovatelem je totiž stát. Výzkum, který autoři dělají od roku 2008, se letos poprvé zaměřil i na soukromá zařízení. Žádné z Brna ani z jižní Moravy se ale do první desítky neprobojovalo.

Výzkum se věnoval také fakultním nemocnicím, které spadají pod ministerstvo zdravotnictví. Ty brněnské v hodnocení propadly.

Svatoanenskou nemocnici trápí miliardový dluh, který se s ní táhne už několik let. A stále roste. Podobně vysoké závazky má i Fakultní nemocnice Brno, přestože hospodaří s vyšším rozpočtem a má více pohledávek. Obě nemocnice však v posledních letech končí v mírném plusu.

Se stavem zdravotnictví jsou dlouhodobě nespokojení odboráři. Na neřešené naléhavé problémy reagoval minulý týden odborový svaz zdravotnictví a sociální péče tím, že vstoupil do stávkové pohotovosti. „Na kritickou situaci, kdy mnoha nemocnicím hrozí ještě letos krach, svaz opakovaně upozorňoval ministra zdravotnictví Martina Holcáta, premiéra Jiřího Rusnoka a na jednání tripartity i další ministry," vysvětlila předsedkyně svazu Dagmar Žitníková.

Obdobně vážná je podle ní situace v pobytových zařízeních sociálních služeb.

Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie

rozpočet: 0,5 miliardy

závazky k 31. 12. 2012

krátkodobé: 59 milionů
dlouhodobé: žádné

závazky k 31. 12. 2011

krátkodobé: 82 milionů
dlouhodobé: žádné

Masarykův onkologický ústav

rozpočet: 1,5 miliardy

závazky k 31. 12. 2012
krátkodobé: 227 milionů
dlouhodobé: 135 milionů

závazky k 31. 12. 2011
krátkodobé: 318 milionů
dlouhodobé: žádné

Hospodářský výsledek obou nemocnic skončil několik milionů v plusu