Zákazník ho vrátí třeba o hodinu později na úplně jiném místě. Systém se jmenuje bike sharing a Brno ho chce nabídnout svým obyvatelům.

Plán se líbí třeba cyklistce Daniele Trávníčkové. „Na kole jezdím ráda. Problém ale je, že o víkendu jsem u rodičů na venkově, kde si to bez něj ne-umím představit. A do Brna se mi ho nechce každý týden převážet. Bike sharing by to vyřešil," míní žena.

Podle vedoucího odboru dopravy Vladimíra Bielka nyní úředníci dávají dohromady podklady k této službě. „Při jedné služební cestě v Německu jsme se s bike sharingem seznámili a teď vybíráme jeden z několika možných systémů. Musíme také vytipovat lokality pro umístění stojanů s koly. Přípravy na jejich instalaci začnou nejdřív po Novém roce," řekl Bielko.

Dodal, že město systém platit nebude. „Hledáme zároveň investora, který se služby ujme. Například v Německu to jsou dráhy, jinde soukromníci," doplnil Bielko.

Bike sharing funguje v řadě evropských měst, například v Praze nebo ve Vídni. „Zájemce se registruje přes internet a vytvoří si účet, kam vloží peníze. U některého ze stojanů zadá přidělené číslo, stojan se otevře a čip v kole odpočítává dobu vypůjčení. Ta se zastaví, když člověk do některého ze stojanů kolo zase vrátí," popsal systém Daniel Mourek z Nadace Partnerství, která se účastní kampaně Do práce na kole.

Podle předsedy iniciativy Brno na kole Martina Špačka fungují stojany většinou na sluneční pohon. „Bike sharing není nějak výdělečný. Je to spíš služba pro lidi než byznys. Na druhou stranu, pokud město sponzoruje tramvaje a autobusy, proč ne kola," myslí si Špaček.

Dodal, že půjčovní stojany by v Brně uvítal. „Jsou ale důležitější věci, které by cyklisté v Brně ocenili. Třeba průjezdné centrum přes den. Spousta cyklistů tam pracuje a není praktické nechávat kola zamčená před zónou, kam tito lidé na kole nemůžou," dodal.

Vstříc cyklistům město kromě bike sharingu vyjde i zpřístupněním některých jednosměrek v obou směrech. „Plánujeme kola pustit i v protisměru například do Mánesovy, Hrnčířské nebo Kounicovy ulice. Od léta dostali cyklisté tuto výjimku už v Mahenově, Opletalově, Desátkově, Lazaretní ulici a v ulicích Klíny a Ponávka," uvedl náměstek primátora Robert Kotzian.