O pronájmu informovala v úterý náměstkyně primátora Klára Liptáková. „Záměr musíme na čtrnáct dní vyvěsit na úřední desce. Pak chceme co nejdřív uzavřít smlouvu," uvedla Liptáková. Město plochu pronajme zdarma nebo za symbolickou korunu pravděpodobně od konce března do konce června.

Fanoušci se nemusejí bát, že se do výběrového řízení přihlásí někdo jiný a pronájem získá pro sebe. „Stadion nepronajímáme kvůli penězům. Proto není problém tuto inciativu podpořit," sdělila Liptáková.

Se symbolickým pronájmem nadšenci problém nemají. „Původně jsme s tímto návrhem přišli my. Když budeme oficiálními nájemci, ulehčí nám to jednání s dalšími firmami," vysvětlil předseda družstva Věříme Zbrojovce Roman Vaněk.

Na stadionu se už byl podívat statik a schválil tribunu, kterou si fanoušci vyhlédli jako nejzachovalejší. „Tento týden se ještě na ni přijde podívat ještě jednou a podrobněji," uvedl hlavní organizátor brigád Marek Fišer.

Dobrovolníky v pracovním oblečení nyní vystřídají stavební firmy. „Je potřeba opravit schody," upřesnil Fišer. Další termín veřejné brigády zatím organizátoři nevyhlásili.

Švancarovou rozlučkou dění kolem stadionu nekončí. „Chceme sport Za Lužánkami vzkřísit," uvedla Liptáková. Magistrát má k dispozici sedm let starou studii na nový stadion „Už neodpovídá moderním požadavkům, proto chceme nechat zpracovat novou," řekla náměstkyně.

Stadion dělníci dokončili v roce 1953. Po výstavbě nové tribuny byl stadion s kapacitou padesát tisíc lidí největší v Československu. Zbrojovka tam získala v roce 1978 mistrovský titul. Poslední zápas fotbalisté Za Lužánkami odehráli před čtrnácti lety. Stadion byl v havarijním stavu a odborníci nařídili jeho zavření.