Konečnou podobu získá stadion s největší pravděpodobností podle návrhu architekta Petra Hrůši. Ten vytvořil projekt už před sedmi lety, je proto potřeba jej znovu přepracovat. „Projekt je dobrý, ale už neodpovídá současným legislativním požadavkům. Je nutné ho obnovit a přeformulovat do nové podoby," uvedla náměstkyně primátora pro správu městského majetku Klára Liptáková.

Velké srovnání

Podle ní je teď nutné porovnat projekt s jinými zahraničními stadiony. Srovnání má být hotové asi za měsíc.

To potvrdil i majitel Zbrojovky Václav Bartoněk. „Nejpozději do konce září padne politické rozhodnutí, kdo a co všechno kromě fotbalistů má na stadionu být," prohlásil Bartoněk.

Současný návrh počítá s víc než dvaadvaceti tisíci místy pro fanoušky. „S projektem dál pracujeme. Podle jeho srovnání s dalšími evropskými stadiony se bude zřejmě ještě měnit, takže je možné, že se kapacita ještě navýší," řekl člen spolku Věříme Zbrojovce Marek Fišer.

Cenu stavby pak v současnosti odhaduje na půldruhé miliardy korun.

Podle Liptákové však město nemůže tak vysokou částkou na stavbu stadionu přispět. „Peníze jsme zatím neprojednávali. Bude ale určitě potřeba sehnat nějakého investora a také využít evropské zdroje. Město určitě není schopné pokrýt opravy ze svých zdrojů," upozornila Liptáková.

Dodala, že ani srovnání se zahraničními projekty nebude úplně bez problémů. „Je dobře, že se s návrhem architekta Hrůši dál pracuje. Každá země a město má ale svou jedinečnou kulturu a jiné potřeby. I sportovní hřiště se tak výrazně liší, například svou velikostí, takže je velmi složité je srovnávat," řekla náměstkyně.

Fišer však už navštívil například portugalské nebo německé stadiony. „Hledáme tam hlavně inspiraci a nápady, jak vylepšit ten brněnský. Po prázdninách se chystám ještě do Polska. Projekt je už trošku zastaralý, chceme jej hlavně aktualizovat podle současných potřeb i moderních trendů," objasnil Fišer.

Jako koloseum

Projekt vytvořil architekt Hrůša už v roce 2008 a nechal se inspirovat například římským koloseem. Jeho návrh by mohl začít nabývat podoby už v příštím roce. „Nejprve je nutné rozhodnout, zda se bude opravdu stavět podle tohoto projektu. Konečné rozhodnutí padne v září. Všichni ale mají zájem na tom, aby se začalo stavět, co nejdřív to bude možné. Předpokládám, že první přípravné práce by mohly začít už v následujícím roce," dodal Fišer.

Zatím se snaží, aby stadion, kde Zbrojovka získala svůj jediný fotbalový titul, postupně ožíval. „Chceme pomalu začít prostor stadionu využívat k různým akcím, tréninkům, turnajům fanoušků," uvedl Fišer. V dohledné době by podle něho mohl dokonce na hřišti odehrát utkání mládežnický tým Zbrojovky.

Fanoušci už se na nový stadion těší. Jedním z nich je Brňan Petr Hrázda. „Nechodím na fotbal pravidelně, ale občas si nějaký zápas nenechám ujít. Stadion za Lužánkami k Brnu i ke Zbrojovce neodmyslitelně patří. Takže doufám, že se začne stavět co nejdřív. Těším se na atmosféru v něm," uvedl Hrázda.