Po krátkém zdržení pod střechou tramvajové zastávky kvůli dešti se průvod dává znovu do pohybu. „Přijel jsem z Dolních Bojanovic na Hodonínsku. Na Vavřineckých hodech v Řečkovicích jsem už potřetí. Rád se sem vracím, vždy jsou tu skvělí lidé," pochvaluje si v krátké pauze mezi hraním muzikant Stanislav Trešek.

K průvodu krojů se přidává stále více diváků. Někteří jen sledují a poslouchají tanec a zpěv, další zuřivě mačkají spouště fotoaparátů. Na silnici, kterou policisté kvůli průvodu dočasně uzavřeli, se pohybuje přibližně sto padesát lidí. „Jsem tu poprvé a moc se mi to líbí," říká Ondřej Komínek, jeden z lidí sledujících průvod. Jeho kamarádka mu přizvukuje. „Je výborné, že se tu vše zastaví a tancuje se třeba i uprostřed křižovatky," podotýká Martina Procházková z Řečkovic.

Asi po čtyřiceti minutách se krojovaný průvod i s těmi, co ho následují, dostává do areálu Vavřineckých hodů. Tam na všechny s uvítací řečí čeká brněnský herec Zdeněk Junák. Ten vyzývá zúčastněné k tanci a stárky upozorní na jejich tradiční povinnost. „Až do kuropění musíte strážit máju," připomíná.

S koncem průvodu už jedenadvacátý ročník obnovených Vavřineckých hodů v Řečkovicích v podstatě teprve začíná. Taneční parket pomalu kromě krojovaných plní i další a zábava, která potrvá dlouho do noci se rozjíždí. Zúčastnění se ale musí šetřit. Už v neděli dopoledne totiž hody pokračují mší a dalšími hudebními vystoupeními.