"Veškerá vejce, která nakoupíme, jsou na výtluk a pasterizaci. Prodáváme je pekárnám, které je dále tepelně zpracovávají při pečení," řekl Minařík. Proto se podle něj lidé nemusejí výrobků ze zpracovaných vajec bát.

Státní veterinární správa v úterý zakázala prodej zhruba 3,5 milionu vajec, která dodala do Česka polská firma Fermy Drobiu Wozniak. Vejce nabízely ve svých prodejnách řetězce Kaufland, Tesco a Ahold. O možném nebezpečí dostali veterináři informaci prostřednictvím systému rychlého evropského varování RASFF.

Závadné šarže měly dobu trvanlivosti do 22.10., 25.10.,31.10., 3.11, 4.11., 5.11., 6.11., 7.11., 8.11., 10.11., 13.11., 14.11. a 15.11 letošního roku. Všechny řetězce už v úterý začaly se stahováním vajec a zákazníci mohou již zakoupená vejce vracet.

Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění salmonelózu. Do organismu bakterie pronikají výhradně ústy a vylučují se stolicí, případně močí. Nákaza se přenáší potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Pro silného a zdravého jedince nebývá onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi mohou být starší či nemocní lidé a malé děti, hůře se totiž vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin.