Podle původních plánů v ní měli místní sportovat už letos na podzim. „Stavět se mělo začít v dubnu. Ale až teď se znovu vybírá stavitel," vysvětlil starosta Tuřan Radomír Vondra.

Podle něj se sportovní hala nestihne dostavět ani do konce letošního roku. „Vše se prodloužilo kvůli odvolání některých účastníků k výběrovému řízení," vysvětlil zpoždění Vondra.

Ten se současně obává, že město přijde o dotace z Evropské unie. Výstavbu tělocvičny mají fondy zaplatit z pětaosmdesáti procent. „Když ale stavbu nestihnou dělníci dokončit ještě letos, o peníze přijdeme," sdělil své obavy starosta Vondra.

Náměstek primátora Richard Mrázek, který má stavbu tělocvičny na starosti, vysvětlil, že se místní nemusejí ničeho bát. „Za čtrnáct dnů budeme znát zhotovitele z výběrového řízení. Firmy tak můžou na stavbě nové tělocvičny začít pracovat," uvedl Mrázek.

Jelikož stavba vzniká na zelené ploše a má už veškerá povolení, nečekají se další průtahy a zdržení. „Myslím, že je reálné sportovní halu do konce letošního roku stihnout, tak abychom získali všech devětatřicet milionů korun z dotací," sdělil Mrázek s tím, že i kdyby tělocvičnu dokončili na Silvestra, dotaci by jim proplatili.

Nová hala bude stát osmačtyřicet milionů korun. Co nepokryjí dotace, uhradí město Brno a městská část Tuřany. „Až po skončení výběrového řízení zjistíme, kolik bude stavba stát. Cena by nakonec mohla být i nižší," dodal starosta Vondra.

Novou tělocvičnu budou především využívat žáci přilehlé základní školy. Ta starším dětem nabídne rozšířenou výuku tělesné výchovy se zaměřením na fotbal nebo atletiku. Odpoledne tam budou sportovat místní nebo různé sportovní školy.