Stavební úřad městské části Líšeň v minulých dnech zpracoval desítky připomínek, které se proti plánované stavbě sešly. „Všechny byly zamítnuty. Stavební úřad vydal území rozhodnutí,“ potvrdila informace starostka Jiřina Belcredi.

Pro odpůrce stavby z okolí Horníkovy ulice to podle jejich slov znamená jediné.

„Stoprocentně se odvoláme, už na tom pracujeme,“ komentoval rozhodnutí úřadu autor petice proti stavbě Miroslav Doležel. Odvolání je možné k brněnskému magistrátu, který buď vydání územního rozhodnutí potvrdí nebo vrátí celou věc k novému projednání na městskou část.

Lidem vadí, že jim má doslova před okny vyrůst komplex domů. Kritizovali také vedoucí stavebního odboru Danu Sádlíkovou, která je podle jejich názoru záměrně neinformovala o plánované stavbě. Pod tlakem stovek lidí, kteří se sešli na zasedání zastupitelstva městské části, proto radní Sádlíkovou odstavili. Zrušili její odbor, nazvali to organizační změnou úřadu a v červnu vznikne nový odbor Územního rozvoje a výstavby, na jehož šéfa vypíše radnice výběrové řízení.

Obětní beránek?

Mezi radními ale není na odvolání jednotný názor.

„Pro odvolání vedoucí stavebního odboru z funkce nebyly splněny zákonné podmínky,“ myslí si shodně radní Václav Košulič a místostarosta Vladimír Moravec.

Starostka Belcredi již dříve prohlásila, že nechá postup Sádlíkové posoudit úředníky brněnského magistrátu. Nyní Belcredi odvolání Sádlíkové z funkce obhajovala

„Nepochybila. Jen nás včas neinformovala, že se něco podobného chystá. A odvolali jsme ji kvůli reorganizaci,“ sdělila starostka.

Sádlíkovou se včera nepodařilo zastihnout na telefonu líšeňského úřadu.

Belcredi se od celé kauzy distancuje kvůli střetu zájmů. Pozemky, na kterých chce firma stavět, totiž patří její tchýni – líšeňské hraběnce Miroslavě Belcredi. Ta je už předběžně prodala stavební firmě Qary.

Po vydání územního rozhodnutí následuje stavební řízení a vydání stavebního povolení. „Do toho ale stavební úřad radnice vstupovat nemůže,“ podotkla Belcredi. Radnice se prý bude snažit stavbě zabránit. „Například odvoláním na kraský úřad. Ale cesta bude trnitá,“ dodala starostka.