Redaktoři Brněnského deníku Rovnost se do vily Stiassni exkluzivně podívali tři měsíce před plánovaným koncem prací. Dělníkům zbývá dokončit fasádu, ze které právě odstraňují staré nátěrové vrstvy. Ty měly tmavší zelenou barvu. „Fasáda byla původně světle zelená," uvedl ředitel centra Copa Petr Kroupa. Právě jeho firma, která se zaměří na to, jak správně opravovat památky dvacátého století, bude ve vile sídlit.

Před dokončením jsou ještě koupelny. Těch je v luxusní vile celkem pět. Stavbaři čekají, až jim firma dodá kachličky vyrobené na míru. Budou světle žluté. Dvě z místností zůstanou ve stavu po přestavbě před třiceti lety. „Říká se jim Castrovy koupelny, protože jsou obložené kubánským mramorem. Také to je historická stopa, která má svůj význam, proto je zachováme," vysvětlil Kroupa.

CO MUSÍ OPRAVIT
○ koupelny
○ položit dlažbu v lodžii
○ upravit prostranství před lodžií
○ dokončit opravu fasády
○ dodělat druhou část střechy
○ nastěhovat nábytek
○ opravy v zahradě

Na památkáře čekalo i překvapení, když za zamčenými dveřmi odhalili botník. „Původně jsme mysleli, že jde pouze o zaslepené dveře," podotkl Kroupa.

Do budovy se už ale nevrátí onyxový parapet. „Žena majitele byla kamarádkou Grety Tugendhatové, která měla doma slavnou onyxovou stěnu. Prý se jí tak snažila alespoň trochu vyrovnat," poznamenal Kroupa. Deska se v osmdesátých letech rozlomila a nikdo neví, kde je. Pořizovat repliku by bylo příliš drahé.

Razantní změny se dočká i lodžie v přízemí. Za socialismu v ní vysedávali důležití hosté na státních návštěvách, kteří byli ve vile ubytovaní. Pro větší komfort byla lodžie zasklená. „Skla jsme odstranili. Teď ještě zbývá uvést do původního stavu podlahu," poznamenal Kroupa. Obnova čeká i zahradu. Její oprava za dvanáct milionů se protáhne až do jara. Díky leteckému snímkování před druhou světovou válkou se zachovala její podoba.

Do vily chodí na exkurze studenti z Vysokého učení technického. „Často je problém dostat se na stavby kvůli bezpečnosti. Exkurze jsou ještě cennější, protože jde o kulturní památku," uvedla vyučující Hana Urbášková.

Přestože stavba bude hotová už v zimě, areál památkáři oficiálně otevřou až v létě. „Chceme dům i zahradu zpřístupnit zároveň," vysvětlil Kroupa.

Rekonstrukce vily stojí 138 milionů korun. Většinu zaplatí Evropská unie. Funkcionalistická stavba podle návrhu Ernsta Wiesnera z roku 1929 je kulturní památkou. Za socialismu ve vile bydlely státní návštěvy.