Na jižní Moravě se staví jako o život. Hypotéky dostupné i průměrně vydělávajícím lidem a optimistické výhledy ekonomiky ženou výstavbu nových domů do vysokých obrátek. Počet nově vzniklých bytů dokonce jihomoravský kraj zařadil na druhou příčku v celorepublikovém průměru. Více se toho postaví už jen v Praze.

„Za první tři měsíce tohoto roku bylo na jižní Moravě prostavěno téměř osm a půl miliardy korun. To je proti stejnému období minulého roku vzrůst téměř o polovinu,“ potvrdila Milada Jonášová z brněnské pobočky Českého statistického úřadu. Na tomto nárůstu se velkou většinou podílí Brno. Téměř raketový nástup ale mají i jiné okresy.

„Největší rozdíl mezi minulým a letošním rokem jsme zaznamenali na Znojemsku. Zde vzniklo o dvě třetiny více staveb. Podobné je to na Břeclavsku, kde toho vzniká o polovinu více,“ řekla Jonášová. Skokově naroste počet nových obyvatel také v Černé Hoře na Blanensku. „V jedné nové ulici se postavilo devět rodinných domů a dvě bytovky, v druhé pětatřicet domů, také dvě bytovky, a ještě dvě přibudou. To jsou řádově stovky nových lidí,“ pochlubil se tamní starosta Bohumil Hlavička.

Novousedlíky z Brna podle něj láká na venkov snadná dostupnost velkoměsta, solidní vybavenost městyse a příroda. „Možná svou roli hraje také černohorské pivo. Naše filosofie je ale založena na tom, že máme školu pro čtyřista padesát dětí a je v ní o dvě stovky méně. Podporou stavění to chceme vylepšit,“ dodal starosta.

Nové domky a byty rostou jako houby po dešti hlavně v blízkém okolí Brna, ale zájem se s dopravními možnostmi posunuje i dál od metropole. „Také se poohlížíme po nějakém domku na Vyškovsku. Člověk je odtamtum v centru Brna autem dřív než třeba z kraje města tramvají. A pozemky jsou tam až o polovinu levnější,“ řekl Radim Havlíček z městské části Jundrov.

Mnohé obce sázejí na zájem o stavění a nabízejí pozemky s inženýrskými sítěmi se slevou. Zatímco v těsné blízkosti Brna je metr čtvereční často k mání za více než pět set korun, například v Bohdalicích na Vyškovsku při poslední vlně prodejů dávala obec metr za pětadvacet korun.