„Jedná se o moderní druh vzkazu. Před půl rokem jsme vyslali dopisy do Jeruzaléma a Kodaně. Další cesta je v rukou adresátů. O to víc bude zajímavé, co do zařízení uloží,“ říká předseda No:madu a student Masarykovy univerzity v Brně Tomáš Černohous (na snímku). Jediným pravidlem je podle něj to, že směr cesty musí být takový, aby obě paměti procestovaly celý svět a vrátily se ke svým majitelům.

Černohous založil organizaci před jedním rokem společně s devíti dalšími studenty. Spojuje je žamberské gymnázium na východě Čech, které navštěvovali. „Když jsem byl na studijním pobytu v Kodani, pustil jsem si video o projektu Fénix, kde lidé posílají sondu s kamerou do vesmíru. Rozhodli jsme se s kamarádem, že něco podobného zkusíme,“ vysvětluje začátky No:madu jeho předseda.

K Černohousovi se přidali další studenti z Brna a Prahy. Kromě cestující paměti a projektu Fénix se mladí lidé s vášní pro experimenty pustili do dalších čtyř projektů. Postavili si například čajový stánek z papírových trubek. „Jde rozložit a složit na libovolném místě, třeba v přírodě. Je to takový papírový nomádí domek,“ směje se Černohous.

Upozorňuje, že společně s kamarády nyní připravuje projekt Fénix 2. „Vyšleme do stratosféry novou sondu. Použijeme lepší techniku než u prvního pokusu,“ tvrdí mladík. Cílem tohoto projektu je zachytit ve vesmírné tmě modrou planetu Zemi.

Podle Černohouse se členem No:madu může stát kdokoliv. „Stačí se přihlásit na našich internetových stránkách,“ vzkázal případným zájemcům student. Skupina si projekty platí částečně ze svého a z peněz od sponzorů.