Tři brněnské firmy Alfa – COM, Security Monit a Rallye Sport Promotion mají společné tři věci. Obchodují s brněnskou městskou částí Brno–střed, provází je podezřelá pověst a všechny vlastní bývalí členové komunistické Státní bezpečnosti.

Firma první: Alfa – COM

Asi největší problém, který podle informací brněnského Deníku Rovnost bude vedení městské části řešit příští týden. Firma totiž spravuje zhruba třetinu bytového fondu. Už na začátku letošního roku upozornili opoziční zastupitelé ze Strany zelených na to, že Alfa – COM získala zakázky na opravu domů za stovky tisíc v rozporu s metodikou brněnského magistrátu. Ta stanoví, že každá radnice musí oslovit minimálně tři firmy. Zápisy z rady ale usvědčují z toho, že vedení městské části vždy vybíralo pouze z jedné nabídky.

Jen za poslední rok firma získala několik zakázek za více než dva miliony korun. Celkem měla od Brna-středu získat zhruba patnáct milionů korun.

Majitele firmy a bývalého člena Správy sledování StB Milana Krajíčka navíc vyšetřuje policie v souvislosti s podezřelými zakázkami pro ministerstvo obrany za stovky milionů korun. V kanceláři jeho další firmy Com-tip totiž letos na jaře objevili detektivové falešné losovací zařízení. S jeho pomocí měli manipulovat stamilionová výběrová řízení ve svůj prospěch.

Firma druhá: Security Monit

Společnost se zaměřuje na hlídání areálů a budov. Pro městskou část střeží Sportovní a rekreační areál Kraví hora. Jeden z majitelů Jiří Rybníček pracoval na šestém oddělení Krajské správy Brno a také v Ústí nad Labem, jeho společník Petr Turský na městské správě SNB Brno v oddělení StB.

Firma před časem dostala výpověď, nyní radnice organizuje výběrové řízení na novou bezpečnostní agenturu.

Firma třetí: Rallye Sport Promotion

Závodnická stáj ze Židenic se ucházela o půlmilionovou dotaci z výnosů výherních hracích automatů, přestože s městskou částí nemá nic společného. Po protestech opozičních zastupitelů a článku v brněnském Deníku Rovnost společnost půl milionu nedostala. Jednatel společnosti Antonín Rozsypal před listopadovou revolucí dosáhl hodnosti podplukovníka a jako náčelník velel organizačnímu a analytickému odboru správy StB Brno a Jihomoravského kraje.

firmy estébáků

Alfa – COM

Pro městskou část Brno­střed spravuje zhruba třetinu bytů; od 15. 11. 2006 navíc získala přes

2 miliony korun. V minulých letech měla získat dalších zhruba 15 milionů korun.

Security Monit

Hlídá Sportovní a rekreační

areál Kraví hora. Před nedávnem dostala výpověď.

Rallye Sport Promotion

Přestože má provozovnu v Židenicích, ucházela se o půlmilionovou dotaci z provozu výherních hracích automatů.

Po protestech opozice ji nedostala.

kdo je kdo

Milan Krajíček – jednatel a společník firmy Alfa – COM, bývalý člen Správy sledování StB. Podle policejních zdrojů ho vyšetřují kvůli zfalšování stamilionových zakázek pro ministerstvo obrany.

Antonín Rozsypal – jednatel Rallye Sport Promotion, bývalý náčelník ogranizačního a analytického odboru správy StB Brno.

Jiří Rybníček – jednatel a spolumajitel Security Monit, bývalý příslušník 6. oddělení Krajské správy Brno a Ústí nad Labem.

Petr Turský – spolumajitel Security Monit, bývalý člen Městské správy SNB Brno – oddělení StB.

 

Související články: Brno-střed: zakázky pro StB