Restaurace a bary se v nabídkách výzev předhánějí. Jedlíci většinou musí sníst několikasetgramový burger někdy i s přílohou, například hranolky. Navíc na to mají stanovený časový limit. Pokud to nezvládnou, musí za jídlo zaplatit. Většinou cenu okolo pěti set korun.

Potřetí vyhlašuje výzvu například brněnský Pablo Escobar v Minské ulici. „Loni to zkusilo asi 120 lidí, uspělo ale jen osm. Do dalšího kola, které začne v dubnu, jsme trochu změnili podmínky," popisuje Tomáš Bulíček z Escobaru.

Původně museli jedlíci do půlhodiny sníst burger o váze dvanácti set gramů a půl kila hranolků. Nově půjde jen o masovou pochoutku, která bude mít ale skoro dvě kila.

Restaurace U Starýho Billa v Kudelově ulici nabízí svou výzvu teprve měsíc, podmínky jsou o něco jednodušší. „Zákazník musí sníst kilový steak s přílohou hranolků do čtyřiceti minut. Zatím to nikdo nedokázal," řekla Soňa Sedláčková z brněnské restaurace.

Pro lidi je návštěva takového podniku zajímavá akce, nejde jim jen o pokrm zadarmo. „Není výjimka, že se u jednoho jedlíka sejde dalších pět hostů a fandí mu. Lidé se u jídla také fotí," dodal Bulíček.

Rychlá konzumace takového množství masa a přílohy ale může mít zdravotní následky. „Mělo by se jíst v klidu a pomalu, pocit sytosti se totiž dostavuje postupně a člověk toho nespořádá tolik," vysvětlil Miroslav Tomíška z Fakultní nemocnice Brno.

Potíže ale nemusí mít každý. „Pokud má dostatečný výdej energie, nemusí to být problém," dodal odborník.

MARTIN VÉRTEŠI