Organizátoři se rozhodli festival přesunout proto, že na jeho obvyklé ploše v Komárově je až do konce měsíce cirkus Medrano. Starostu městské části Brno-jih Josefa Haluzu jejich stanovisko překvapilo. „Dozvěděl jsem se to až z rádia. Pořád nechápeme, proč to přesunuli," řekl.

Do té doby v návaznosti akcí problém neviděl. „Cirkus končí prvního května. Majáles je až sedmého, to je spousta času na přípravy," řekl Haluza. Organizátoři si myslí něco jiného. „Když tam zvířata měsíc spásají trávu, za den to znovu nevyroste," tvrdil mluvčí festivalu Štěpán Neubauer.

Kromě udusané trávy mu vadí, že zvířata v areálu delší dobu kálela. „Lidé by se tam proháněli mezi zvířecími exkrementy. Nevyhovuje to hygienickým standardům," řekl Neubauer. Dodal, že počasí může problém ještě zhoršit. „Když zaprší, budou lidé chodit v močůvce. Když bude sucho, budou ty věci dýchat v prachu," myslí si.

Podle Haluzy je to nesmysl. „Cirkus po sobě vše uvede do původního stavu. Domluvili jsme se i na zarovnání kolejí od jejich aut," podotkl starosta. Zároveň upozornil, že trávník poškozují i pořadatelé Majálesu. „Sami jej rozbombardují při navážení pódií a aparatury," prohlásil Haluza.

Městská část má přitom smlouvu, ve které je pronájem komárovského areálu pro Majáles dohodnutý až do roku 2014. Přesto je už nyní jasné, že za letošním ročníkem lidé musejí na výstaviště. Dohodu s radnicí chtějí organizátoři ukončit. Podle Haluzy k tomu nakonec dojde. Nejdřív ji ale dají posoudit právníkům. Teprve se tak ukáže, zda organizátory čeká za odřeknutí akce nějaká pokuta.

Městská část na změně prodělá 150 tisíc korun, které měla dostat za pronájem areálu. A ztráta může být ještě větší. Studentská oslava totiž blokovala termín, který mohla obsadit jiná akce. „Všechno ostatní se tomu přizpůsobovalo. O areál je velký zájem," poznamenal Haluza.

Kolik zaplatí za pronájem brněnského výstaviště, Neubauer říct nechtěl. Už dřív ale uvedl, že náklady jsou vyšší.

Některým lidem z Komárova stěhování festivalu vadí. „Sice to tu bude o něco klidnější, ale jestli z toho měla mít radnice peníze, je to škoda. Tím víc, pokud pořadatelům termín rezervovala a nemůže tam proto být jiná akce. Já jsem se tam plánovala podívat, ale když festival přesunuli, nejspíš nepůjdu," řekla například Martina Veselá.

Vedení brněnského výstaviště si změnu naopak pochvaluje. „Máme velkou radost, že festival bude u nás. Doufáme, že tu zůstane i v dalších letech. Máme pro to výborné zázemí," uvedl mluvčí brněnských veletrhů David Pokorný.

Kde bude akce příští rok jasné není. „Chceme se vrátit do areálu v Hněvkovského ulici, ale uvidíme podle letošních ohlasů. Nechceme pálit mosty," upozornil Neubauer. Haluza však akci zpátky rozhodně nechce.

JIŘÍ HANÁK