Podle zastupitele za ODS Libora Šťástky bude teď opozice novou koalici bedlivě sledovat. „Na druhou stranu určitě podpoříme koaliční návrhy, pokud budou mít hlavu a patu a přinesou Brnu něco dobrého," řekl Šťástka.

Podle sociálnědemokra­tického zastupitele a bývalého radního Olivera Pospíšila se opozice nebude snažit koalici uškodit. „Nemyslím si, že teď budeme k vládnoucí koalici kritičtější. Koneckonců velká témata, která bylo potřeba řešit, se objevila hned v začátku funkčního období," poukázal Pospíšil třeba na pozastavenou privatizaci městských bytů nebo způsob, kterým koalice vyřešila spor se společností Škoda.

Za prominutí dluhu, který u společnosti Brno mělo, slíbilo město koupit dvacet nových trmavají celkem za více než miliardu korun. To se nelíbí Jaroslavu Kacerovi z opoziční TOP 09. Podle něj bylo možné pro Brno dohodnout lepší podmínky. „Je to samozřejmě otázka úhlu pohledu, ale rychlost dohody mě překvapila," sdělil Kacer.

Vlnu nesouhlasu vyvolalo mezi lidmi prosincové pozastavení privatizace městských bytů. „Vyhodnotíme ekonomicko-právní postupy a dál se tím budeme zabývat na dubnovém zastupitelstvu. Není možné prodávat městský majetek za třicet procent jeho ceny," řekla náměstkyně brněnského primátora pro správu městského majetku Klára Liptáková.

Opoziční zastupitelé však po sto dnech fungování novou koalici i chválili. „Nelze jim upřít pracovitost a odhodlání," připustil Pospíšil.

Zástupci koalice jsou se vzájemnou spoluprácí spokojení. „Všichni říkali, že se koalice rychle rozpadne, jsem rád, že se ukázalo, že to tak není. Jsme schopni spolu vycházet a dohodnout se," potvrdil primátor Petr Vokřál.

Souhlasí s ním i další. „Dokázali jsme prosadit regulaci hazardu nebo zvýšit dotace v kultuře," vyjmenoval náměstek primátora Matěj Hollan, který má na starost právě kulturu.

Podobně optimistický je i náměstek primátora pro územní rozvoj Martin Ander. „Pozitivně hodnotím omezení vlivu politiků v městských firmách, zřízení instituce městského architekta a prosazení termínu referenda o poloze hlavního vlakového nádraží nádraží," vypočítal Ander.

Podle politologů je na ucelené zhodnocení fungování koalice ještě brzo. „Pokud někdo slibuje zásadní změny, tak je sto dní ještě krátká doba," prohlásil politolog z brněnské Masarykovy univerzity Michal Pink.

Shodně přistupuje k nové koalici i další brněnský politolog Lubomír Kopeček. „Neudělali zásadní chybu. Ujali se úřadu, svolali radu, zastupitelstvo, udělali nějaké personální změny, ale vše se projeví až v horizontu dvou až tří let," myslí si Kopeček.

Pro zvětšení klikněte.

PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE.