Nové hi-fi soupravě pro přehrávání hudby ve stařičkém trabantu s prorezavělou podlahou se podobají pouliční lampy v Brně. Moderní úsporná světla s centrálním ovládáním jsou totiž na starých sloupech na hranici životnosti. Ze třiatřiceti tisíc stožárů jich je dvaadvacet tisíc starších pětatřiceti let a budou co nejdříve potřebovat výměnu. Město ale nemá potřebnou miliardu a půl.

„Narůstá počet sloupů, které musíme preventivně skácet, aby při případném náhlém zřícení někoho neohrozily, a nahradit je novými. Pro zlepšení stavu je ale nutné vyměnit dva tisíce sloupů ročně,“ upozornil technický ředitel Technických sítí Brno Josef Šaroun.

Problém je v tom, že město má v posledních letech peníze jen na výměny nejvíc poškozených lamp. A to znamená maximálně pětistovku nových sloupů ročně. „Do obnovy investujeme ročně pětadvacet milionů korun. Krátkodobě je možné vyměňovat jen pět set lamp ročně. Po dvou třech letech to ovšem musíme dohnat,“ varoval Šaroun.

Dodal přitom, že staré lampy jsou také ekonomicky nevýhodné. „Vyžadují častější kontrolu,“ konstatoval Šaroun. Zároveň upozornil na to, že nejde předpovídat, která lampa zrezaví dřív. „V ulici třeba zrezaví dva stožáry a zbytek stejně starých vydrží o pět či deset let déle,“ kroutil hlavou ředitel.

Například v brněnských Bohunicích už mají část lamp zcela nových. „Především ve staré zástavbě město už postavilo nové osvětlení. Ale brzy bude nutná výměna i na sídlišti. Jsou tam staré sloupy ze sedmdesátých let,“ poznamenal místostarosta městské části Antonín Crha.

Kompletní náklady na obnovu lamp odhaduje předseda komise rozvoje města brněnské rady Michal Chládek na půl druhé miliardy. „Město ovšem teď dává podle svých možností maximum,“ upozornil Chládek.

Přesto vidí řešení alarmujícího stavu. „Sháníme peníze jinde. Hledáme možnosti zaplacení z evropských dotačních programů či z fondu životního prostředí. Na Slovensku dokonce výměnu osvětlení dotovala vláda,“ podotkl Chládek.

Zatím město prostřednictvím Technických služeb připravuje projekty. „Chceme být připravení. S projektem v ruce můžeme brzy po získání dotace začít lampy vyměňovat,“ řekl Chládek.

Zatímco sloupy jsou na tom v Brně špatně, světla naopak patří k nejmodernějším a také nejšetrnějším v České republice. „Před deseti lety jsme je plošně vyměnili. Díky tomu jich nesvítí jen zhruba jeden a půl procenta ze všech. Vyhláška přitom povoluje tři procenta,“ podotkl Šaroun.

Lampy v Brně

- svítidla 41 tisíc
- stožáry celkem 33 tisíc
- stožáry starší 35 let 22 tisíc
- stožáry s nutnou častější kontrolou 10 tisíc
- optimální množství vyměněných stožárů za rok 2 tisíce
- kolik se jich skutečně vyměnilo:
2009 387 stožárů
2010 530 stožárů
2011 345 stožárů