Kdo dal nejvíc peněz Občanské demokratické straně? Jaromír Jágr osm milionů a pak už jenom Brňané. Tak lze s mírnou nadsázkou okomentovat zájem sponzorů o tuto stranu. Nejvíce z těch, kteří věnovali přes milion korun, pochází právě z jižní Moravy, především z Brna.

Brněnský deník Rovnost to zjistil z výroční zprávy o hospodaření strany. Podle ní bylo loni na jižní Moravě dvanáct z osmnácti milionových sponzorů. „Nevím, proč je jich tolik z Brna. Jména těch lidí neznám a povědomá nejsou ani brněnskému předsedovi strany Pavlu Blažkovi," byl překvapený jihomoravský předseda občanských demokratů Jiří Kadrnka.

S bližšími informacemi odkázal na pražské vedení strany. „Tam dary přijímali," řekl. Republikový mluvčí strany Jiří Sochor ovšem odkázal zpět na Kadrnku.

Mezi velkými sponzory figuruje několik lidí, kteří jsou propojení podnikatelskými vazbami. Dohromady necelé dva miliony dali předseda a místopředseda představenstva hotelu International Radim Bartoněk a David Brdička.

Přes firmy Denta Plus, detektivní agenturu Azoth i Kongregaci Milosrdných sester III. řádu sv. Františka pod ochranou Svaté Rodiny v Brně jsou propojení také Josef Abbrent, Dušan Vyskočil a Václav Vejnár.

O tom, proč stranu sponzorují, mluvit nechtějí. „Nejsem zastáncem popularity a zviditelňování se," vzkázal Vejnár.

Další podnikatel, Josef Abbrent, byl po telefonu ještě stručnější. „Je zbytečné k tomu něco říkat. Na shledanou," konstatoval.

Bez odpovědi zůstaly i dotazy na bývalého ředitele Internationalu Bartoňka či Danuši Vítkovou. Ta je předsedkyní představenstva společnosti D-Pharm, která distribuuje léky, a majitelkou společnosti Lékárna u Rubínu. Obě firmy poslaly tři miliony korun.

Podle ředitele Transparency International Radima Bureše zpravidla sponzoři po straně něco chtějí na oplátku. „Buď si připravují půdu pro osobní politické ambice, nebo mají ekonomický a obchodní zájem," upozornil Bureš.

Nevyloučil možnost, že sponzoři prostě ctí ideje strany a chtějí ji podpořit. „Dávají obvykle kolem dvou tisíc korun. Ale pokud se neprokáže vazba na veřejné zakázky, je nutné předpokládat, že se tak chovají i velcí sponzoři," upozornil.

Krajský předseda ODS Kadrnka připustil, že peníze dávají lidé napojení na stranu. „Když potřebuji přispět na místní volební kampaň, oslovím kamarády. Sponzoři z Brna tak zřejmě znají někoho v Praze," uvedl.

Zájem o sponzoring neodpovídá voličské podpoře na jižní Moravě. V posledních krajských volbách ODS získala dvaatřicet tisíc hlasů oproti předchozím šedesáti tisícům.