Juránek bude zároveň jako dvojka lidovců na krajské kandidátce krýt záda jihomoravskému lídrovi Romanu Celému. „Nemyslím si, že mě dvojitá kandidatura nějak omezí. Právě naopak. Při svém působení v senátu se snažím pomáhat hlavně lidem, které jsem potkal právě při působení v kraji," připustil politik

Kandidatura Juránka, který byl od roku 2000 po dvě volební období i hejtman kraje, může podle politologa z Masarykovy univerzity Stanislava Balíka lidovcům pomoci. „Pro stranu je souběh voleb výhodný, kampaně se navzájem podporují. Juránek tak může být jako kandidát na senátora v určité oblasti Brna zároveň tváří pro kraj," potvrdil.

Ve stejném obvodu proti Juránkovi postaví občanští demokraté modřického chirurga Jiřího Ventrubu. Na brněnském venkově pak chce za stále druhou nejsilnější senátní stranu uspět bývalý ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Jiří Pernes. „Oba dva sami projevili zájem podpořit stranu v době, která pro nás není zrovna nejlehčí. Je dobře, že ani jeden z nich není profesionální politik. Současným senátorům budou dobrými soupeři," řekl brněnský šéf strany Libor Šťástka. Nominace do dvou měsíců potvrdí celostátní rada strany.

Pernes poprvé kandidoval do senátu už v devadesátých letech v barvách pravicové Občanské demokratické aliance. V posledních letech pak vystupoval za stranu Moravané, jejímž je stále členem. Koaliční spolupráci s občanskými dmeokraty ale předseda Moravanů Ondřej Hýsek nepotvrdil. „Jednání jsou teprve na začátku. Jsme otevření i jiným stranám. Dlouhodobě vyjednáme se Starosty," naznačil možnosti spolupráce.

kdo kandiduje- obvod č. 58 Brno-město:
Jiří Čejka (ČSSD), Jiří Ventruba (ODS), Oldřich Duchoň (KSČM)
- obvod č. 55 Brno-venkov:
Jan Žaloudík (ČSSD), Jiří Pernes (ODS), Radoslav Skála (KSČM), Michal Burian (STAN)
- ostatní strany svoje kandidáty pro senátní volby v obvodech v Brně a na Brněnsku doposud neurčily. Jasno chtějí mít většinou do konce února.

Právě Starostové a nezávislí ale svého kandidáta v obvodě, který zasahuje i do Žebětína, Kníniček a Bystrce proti Pernesovi postaví. „Kandidovat bude Michal Burian. Má zkušenosti ze samosprávy a je to odborník na evropské fondy," představil jihomoravský předseda Starostů Radomír Pavlíček současného šéfa Evropského centra pro ekoagroturistiku.

Přímo v Brně kvůli silné konkurenci kandidáta Starostové nehledají. Koaličně zatím stále spolupracují s TOP 09. Její krajský předseda Jan Vitula zatím jména kandidátů neprozradil. „Musíme všechno projednat s koaličními partnery a domluvit se, kde postavíme kandidáty my a kde zas oni," vysvětlil.

Ani hnutí ANO, které by se podle průzkumů předvolebních preferencí umístilo v krajských volbách na čtvrté příčce, zatím v kandidátech do senátu jasno nemá. „Rozhodneme až v polovině února," upřesnil krajský šéf hnutí Marek Janiček. V únoru představí své kandidáty i zelení.

Podle politologa Balíka hnutí pomůžou k zisku mandátů v senátu jen silné osobnosti. „V roce 2014 jsme viděli, že hnutí ANO v druhém kole senátních voleb není příliš silné. I když postoupili kandidáti do druhého kola, nedařilo se jim shromáždit volební podporu," poznamenal.

O uplynulém víkendu na svém oblastním sněmu zvolili brněnského kandidáta i komunisté. Prosadit se chce Oldřich Duchoň. Na Brněnsku ho podpoří bývalý místostarosta Ivančic Radoslav Skála. „Zaměřit se chci hlavně na rozvoj venkova. Dříve prosperoval a teď za městy zaostává," uvedl.

Kandidáty sociálních demokratů v pátek posvětí celostátní předsednictvo strany. Na venkově po šesti letech obhajuje vítězství onkolog Žaloudík. „Nevím, jestli se na mě strana obrátí. Shodneme-li se ale, nemám problém v senátu pokračovat. Chci dokončit věci, které jsem přislíbil," přiznal. V brněnském obvodu jej doplní dlouholetý vinohradský starosta Jiří Čejka.