Podle lídra hnutí ANO Petra Vokřála se smlouva příliš neliší od dohody, kterou politici podepsali minulý týden. „Ve smlouvě nejsou žádné zásadní změny. Jde o dokument, který zpřesňuje a rozšiřuje některé formulace. Také je v něm uvedené rozdělení funkcí v radě Brna," uvedl budoucí primátor Petr Vokřál.

Post první náměstkyně primátora proto připadne Kláře Liptákové z KDU-ČSL. Na starosti bude mít správu majetku a školství. Dalšími náměstky budou Richard Mrázek z ANO, který bude řešit otázky dopravy, investic a Evropských fondů, náměstkem pro kulturu a sociální a zdravotní oblast bude za Žít Brno Matěj Hollan a křeslo náměstka pro územní plánování a životní prostředí připadne Martinu Anderovi ze Strany zelených. „První věc, kterou začnu prosazovat, bude zřízení funkce hlavního brněnského architekta. Všechny koaliční strany se shodly na tom, že Brno potřebuje odbornou autoritu, která bude o územním rozvoji mluvit s lidmi," řekl Ander.

Strany už mají rozdělené i posty předsedů a místopředsedů komisí. „Předsedou jedné z nich by se měl stát představitel opoziční TOP 09," poznamenal Hollan.

Strana zatím o ničem neví. „O místech v komisích nebo výborech jsme s koalicí nejednali," upozornil lídr TOP 09 Jaroslav Kacer.

Podle brněnského politologa Pavla Šímy nebudou mít koaliční partneři problém shodnout se na programových a ideových věcech. „Jak ale bude koalice fungovat, je ve hvězdách. Dva subjekty nemají žádnou zkušenost s politickým vyjednáváním. Hlavně Žít Brno zastávalo v minulosti spíše konfliktní taktiku, takže se teď ocitne v úplně nové roli," zhodnotil politolog.

O tom, kdy se noví zastupitelé poprvé sejdou, zatím rozhodnuté není. Svolání první schůze nového zastupitelstva totiž zatím brzdí žaloby na neplatnost voleb.