Mluvčí je přesvědčený, že počet případů drobné kriminality v Brně klesne. „Když lidé strážníky uvidí, sníží se počet přestupků. Hlídky budou fungovat jako výstraha," věří.

Noví strážníci se rozdělí do osmi brněnských revírů. Do práce budou nastupovat postupně. Sedmnáct nováčků posílilo služebny už začátkem roku. Dalších dvacet nastoupí po tříměsíčním školení v polovině dubna.

Nejvíc mužů získají okrajové městské části na jihu a východě města. Revír Jih, kam spadají městské části Brno-jih, Černovice, Slatina, Tuřany a Chrlice, dostane sedm nových posil. „Po městské části Brno-jih se pohybují denně desetitisíce lidí. Nárůst strážníků pouze vyrovnává jejich nedostatek, protože jich bylo dosud málo. Nové hlídky každopádně uvítáme, protože preventivní kontroly jsou důležité," uvedl radní městské části Brno-jih Pavel Reich.

I vážné prohřešky

Podle něj je vyšší počet hlídek důležitý a jejich práce je pro městskou část prospěšná. Preventivní kontrolou mohou totiž odhalit závažnější prohřešky. „Loni strážníci chytili vandala, který ničil zastávku MHD. Poté zjistili, že může být nebezpečný, protože u něho našli nelegálně drženou zbraň a téměř sto nábojů," vzpomínal Reich.

Dodal, že Brno-jih má v poslední době největší potíže s bezohlednými cyklisty a vandaly. Právě tyto dva přestupky mají noví strážníci vyřešit.

Sedm nových strážníků přibude také do revíru Východ tvořeného Líšní, Vinohrady a Židenicemi. „Po přepadení v lužáneckém parku se bojím chodit večer sama domů. Vyšší počet strážníků proto vítám," řekla třeba Vendula Adamová z Židenic.

Brněnští strážníci dostávají posily.PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE

Jen tři strážníky získá naopak revír Tábor, který se skládá z městských částí Komín, Jundrov a Žabovřesky. Starostka Komína Milada Blatná je vděčná i za tuto podporu. „Strážníci budou konečně tam, kde je potřebujeme. Navýšení je důležité, protože bude prevencí pro různé přestupky. Nedávno jsme tu měli například vloupání," sdělila Blatná.

Nárůst hlídek uvítají také rodiče s dětmi. „Chtějí, aby v době, kdy chodí žáci do školy, stála hlídka u silnic a dohlížela na děti. Máme totiž problémy s bezohlednými řidiči nedodržujícími povolenou rychlost," dodala.

Tři muži posílí hlídky i v Brně-středu. „Jde o dobrý nápad. V noci po Brně chodí mnoho opilců, kteří mohou být nebezpeční," podotkl student Michal Motyčka.

Podle mluvčího brněnského magistrátu Pavla Žáry budou stát posily strážníků město dvacet až pětadvacet milionů korun ročně.

DAVID VONDRA