Nejvíc jich udělí v centrech měst. Třeba v Brně zjistili za poslední dva měsíce skoro devět tisíc přestupků. „V téměř šesti stech případech jsme na auto umístili botičku,“ sdělil mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

V Brně nedávno našel lístek za stěračem Brňan Jan Dvořáček. „Nechápu, proč v centru nejdříve nezajistí dostatečný počet parkovacích míst, než začnou rozdávat pokuty jako o závod,“ rozčílil se. Podle něj jsou brněnští strážníci hodně přísní.

Radary měří na dálnici D1 mezi Ostrovačicemi a Kývalkou rychlost projíždějících aut.
Peníze z pokut na D1 pomohou i chodcům. Města získala miliony

Problémy s parkováním řeší také ve Znojmě. „Téměř dvě pětiny přestupků jsme letos odhalili v památkové rezervaci, řidiči nerespektovali systém parkování,“ uvedl preventista Městské policie Znojmo Petr Hladký.

Návštěvníci smí s auty parkovat pouze na vyznačených a zpoplatněných místech, pokud nemají parkovací kartu.

ŠPATNÉ PARKOVÁNÍ

Tři pětiny znojemských přestupků se podle Hladkého týkaly porušení zákazů stání kvůli čištění ulic, zákazů zastavení, stání v křižovatce či u přechodu.

"Strážníci: Kolemjdoucí na nás pokřikují"
"Ředitel strážníků: Parkování na trávě není řešení"
Další tematické články najdete ve středečním tištěném Deníku Rovnost

Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍKTřeba ve Vyškově ale nemají největší problémy s parkováním v centru, ale na sídlištích. „Řidiči mnohdy stojí napůl na chodníku, na nájezdech nebo na trávníku,“ vyjmenoval nejčastější prohřešky velitel vyškovských strážníků Petr Sedláček.

Dodal, že po celém městě hlídky rozdaly pokuty za skoro 130 tisíc korun. Odtahů se ale na rozdíl od Brňanů ve Vyškově bát nemusí.

Ilustrační foto
Soudy v kraji rozhodují dvakrát pomaleji. Mohou za to i obstrukce žalobců, tvrdí

Jediné jihomoravské město, kde počet rozdaných pokut stoupl, je Blansko. „Platí tu nový systém parkování, zejména u nemocnice a u pošty. Tam se také řeší nejvíc přestupků. Je to ale dlouhodobý problém,“ podotkl zástupce Městské policie Blansko Stanislav Sotolář.

ŘEŠENÍ DOMLUVOU

Naopak v ostatních městech pokut ubylo. Podle Ghanema to ovšem neznamená, že by se řidiči chovali ukázněněji. „Letos jsme ještě neuzavřeli některé nedávné případy špatného parkování, které strážníci řešili takzvanou parkovačkou za stěrač a které tedy mohou skončit jak pokutou, tak ve správním řízení,“ vysvětlil přibližně čtyřtisícový meziroční rozdíl v počtu udělených pokut.

Zástupce velitele břeclavských strážníků Zdeněk Novák upozornil také na změnu řešení přestupků. „Počet pokut klesl. Přestupky totiž častěji řešíme domluvou, která od prvního července nahradila napomenutí příkazem na místě,“ vysvětlil Novák.

Břeclavští strážníci pokutováním vybrali za první pololetí přes tři sta dvacet tisíc korun. Jejich brněnští kolegové ale už skoro deset milionů.

Ilustrační foto.
Jihomoravany čekají až 35stupňová vedra. Lokálně hrozí i bouřky

V přepočtu na jednoho obyvatele na tom ale nejsou Brňané v počtu pokut tak špatně. Třeba v Hodoníně připadá na jednu pokutu devětadvacet lidí. Oproti Brnu je to téměř dvojnásobek. Naopak ve Znojmě připadá na jednu pokutu jen necelých dvanáct lidí.