Jedním z posledních archeologických objektů, které vědci zkoumali, je dřevěná studna. Pochází pravděpodobně ze třináctého století. K její dokumentaci použili i skener. „Svou konstrukcí je mezi dosud zkoumanými studnami v historickém jádru unikátní. Díky skeneru jsme vytvořili její trojrozměrný model," vysvětlil vedoucí archeologického týmu Antonín Zůbek. Uvnitř studny pak vědci našli středověkou dýku a úlomky keramiky.

Významné nálezy• nejstarší nálezy pocházejí ze 13. století
• k prvním nálezům patří středověký kovový poutní odznak
• poslední nálezy jsou dřevěné studny nebo dýky se zachovalou dřevěnou rukojetí (na snímku)
• raritou je objevená kostra koně ve sklepě

Výzkumníci odhalili historii na ploše zhruba čtyř parcel někdejších domů. „Nejdůležitější přínos výzkumu bude rekonstrukce jejich stavebního vývoje od počátků města ve třináctém století až do dvacátého," dodal Zůbek.

Celkově podle něj patřil archeologický výzkum mezi Veselou a Besední ulicí k největším a nejnáročnějším v historickém jádru města.

Teď už na místě pracují dělníci na stavbě podzemních garáží pro budoucí návštěvníky koncertního sálu. „Nyní hloubíme jámu pro podzemní garáže. Na některých místech jsme už na maximální hloubce jedenácti metrů. Na konci tohoto měsíce přijede stroj, který bude vrtat piloty do padesátimetrové hloubky," přiblížila postup prací mluvčí Sálu pro Brno Kateřina Konečná.

HANA FLORIANOVÁ
MICHAELA BENEŠOVÁ