Sedm týmů, čtyři státy, šestapadesát policistů. Jednotky se ve třídenní srovnávací soutěži musí pohybovat na trase osmadvaceti kilometrů mezi devíti stanovišti napříč celým Brnem. „Česká republika má tyto jednotky čtyři, nyní ale přijely i zahraniční týmy z Německa, Rakouska a Polska," vysvětluje ředitel pořádkové policie Martin Hrinko. Za Českou republiku bojují pražští, brněnští, ostravští a ústečtí policisté.

Jedním z prvních úkolů je záchrana tonoucího. Jeho místo ve vodě zaujímá velký barel, který se pohupuje na hladině Brněnské přehrady. Ostravský závodník Rakouský závodník se do něj za hlasitého povzbuzování spoluzávodníků musí strefit pytlíkem naplněným vodou. Polský tým se mezitím ztrácí uprostřed trasy. Jen za několik minut si však chybné odbočení uvědomí a vrací se do hry.

Na vedlejším stanovišti zatím jeden z českých týmů bojuje o tři životy po dopravní nehodě. „Víš, kde jsi? Jak se jmenuješ? Vydrž se mnou, nespi!" křičí policista na zraněného, který upadá do bezvědomí.

Úkolem závodníků je zajistit všem nutnou první pomoc. K dispozici mají pouze autolékárničky jako v případě skutečné dopravní nehody. „Za správné ošetření se sčítají body, pokud nesplní daný počet, mají týmy trestné úkoly a musí s nosítky a pacientem obíhat trestná kolečka. To abychom jim trochu zajistili nějakou tu fyzičku navíc," směje se Pavel Klim z Českého červeného kříže Brno.

Závodníci musí být dobře fyzicky připravení, aby tak náročnou situaci zvládli. „Osmičlenné týmy se spoléhají pouze na sebe, pokud se jeden z nich zraní, zbytek týmů se o něj musí postarat i za cenu ztráty bodů," popisuje Hrinko.

Zatímco o den dříve se týmy potýkaly s týmovými úkoly, dnes mají disciplíny spíše bojový charakter. „Závodníci musí být dobře fyzicky připravení, aby tak náročnou situaci zvládli. Osmičlenné týmy se spoléhají pouze na sebe, pokud při překonávání vzdálenosti bude mít jeden z policistů křeč, zbytek týmů se o něj musí postarat i za cenu ztráty bodů," popisuje Hrinko.

Poslední výzvou je šílený ozbrojený útočník, který ohrožuje civilisty na střelnici ve střední policejní škole. „Nikdo ze závodníků nezná scénář situace, policisté dostanou cvičné zbraně a musí správně vyhodnotit situaci. Zastřelit pachatele a ochránit rukojmí," zdůrazňuje Hrinko.

Středem Brna zní hlasité výstřely. Policisté vstupují do budovy se zbraněmi v rukou. Následuje křik a zmatek, po chvíli je ale po všem. Dva teroristy závodníci zneškodnili, rukojmí jsou v bezpečí. Chodby se pomalu vyprazdňují za uvolněného smíchu všech zúčastněných, napjatá atmosféra je pryč. I zranění se jako zázrakem zvedají z podlahy a odcházejí. Jako důkaz symbolického krveprolití zůstaly jen rudé kapky na podlaze.

RŮŽENA MACHÁLKOVÁ