YuMi je robot se dvěma pažemi, kterého společnost vyvinula pro použití v průmyslových odvětvích, v němž se montují malé součástky, především v elektronice. Může se však uplatnit i při výrobě hraček, hodinek či automobilových součástí. "Velký potenciál vidíme i v České republice, kde je robotů v průmyslu poměrně málo. Zkušenosti z Německa či Jižní Koreje, kde je robotů hodně, ukazují, že se zvyšuje produktivita práce a také je zde nízká nezaměstnanost," uvedl Kasi.

Pomocí robota YuMi lze podle ABB zásadním způsobem posunout hranice kybernetické automatizace a rozšiřuje se rozsah průmyslových procesů, které lze automatizovat. "Robot svou konstrukcí jedinečně napodobuje lidské schopnosti," uvedl Kasi.

Navíc je mimořádně přesný, dokáže se vracet do stejného bodu s tolerancí 0,02 milimetru.

Každá paže robota se ohýbá v sedmi osách a je vyrobená z pevné hořčíkové slitiny, povrch má však udělaný z pružného plastového pláště, který je zabalený do měkkého polstrování. Absorbuje tak sílu jakéhokoli neočekávaného nárazu. Pokud robot zaznamená kolizi s člověkem, je schopný zastavit činnost během milisekund.

Prvního průmyslového robota řízeného mikroprocesorem vyvinula společnost ABB v roce 1974, nyní je po celém světě více než 250 000 robotů tohoto výrobce. Je předním světovým dodavatelem technologií pro energetiku a automatizaci. V téměř 100 zemích světa má 140 000 zaměstnanců. V Česku má sedm závodů a čtyři výzkumná a vývojová centra, zaměstnává zde přes 3400 lidí.