Proč je zeleň důležitá, vysvětlil jeden z vědců Petr Maděra z Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity. „Kořeny přijmou ze země vodu a stromy ji následně vypaří. Tímto způsobem ochlazují okolní prostředí. Proto mají plochy zeleně ve městech obrovský význam. Pomáhají zmírňovat extrémní teplotní výkyvy," popsal vědec.

S tím, že je zeleň hodně důležitá součást areálů, souhlasil také ředitel Nadace Partnerství Miroslav Kundrata. „V Otevřené zahradě je díky přítomnosti zelených ploch mnohem příjemněji než ve městě. Nepřehřívají se jako asfalt, a v noci se ochladí rychleji než třeba chodníky," poznamenal Kundrata.

V brněnské Otevřené zahradě vědci zkoumají, jak moc stromy prostředí ochladí. „Umožňují nám to měřit čidla, která jsou zapuštěná do kmenů čtyř javorů," informoval Maděra.

mikroklima v otevřené zahraděvyužívají tam moderní technologie šetrné k životnímu prostředí
na stromech v areálu zjišťují, jak moc ochlazují zelené plochy prostředí
mikroklima ochlazují také zelené střechy areálu, navíc zadržují vodu a zpomalují odtok po přívalových srážkách
unikátní data z měření využijí školy i lidé z výzkumných pracovišť
data si od října může každý prohlédnout na veřejném webu

Měřící čidla vědci nainstalovali nedávno. „Začne jejich zkušební provoz. Od letošního října potom budeme údaje zveřejňovat i na webu, kde si je může kdokoliv vyhledat," upozornil Kundrata. Kromě toho lidé najdou na webových stránkách i další informace, například o spotřebě areálu.

Nadace Partnerství totiž zároveň sleduje bilanci energie a vody v takzvaných zelených nízkoenergetických budovách centra. „Zajímavé bude srovnání chladícího výkonu přírodních povrchů s moderními technologiemi v budovách, které pro udržování příjemných vnitřních teplot využívají obnovitelné zdroje energie z hlubinných vrtů," sdělil ředitel nadace Kundrata.

Měřením chce dokázat, že se tento typ budov stavět vyplatí. „Každý zelený povrch má význam pro hospodaření. Nyní to ukážeme i na přesných číslech, která měřením postupně získáme," přiblížil ředitel.

EVA NAGYOVÁ