VYBERTE SI REGION

Student sestrojil šestinohého robota. Časem může pomoci vojákům nebo NASA

Brno - Když si pětadvacetiletý Marek Žák vybíral téma do soutěže studentských projektů na Vysokém učení technickém v Brně, byli pro něho roboti jasná volba. Nechtěl se však držet při zdi. „Pásoví a kolečkoví roboti jsou nudní. Nepředstavují pro mě výzvu. Udržet robota na šesti nohou je úplně jiná úroveň," říká student.

16.5.2015 1
SDÍLEJ:

Marek Žák.Foto: DENÍK

Právě v kategorii technologická úroveň soutěž vyhrál. „Taková technologie zatím totiž pro studijní účely není dostupná. Existují jen komerční verze," přibližuje mladík. Na jeho fakultě zatím podobný robot nikdy nevznikl.

Na projektu pracoval několik měsíců a investoval do něho asi dvanáct tisíc korun. „Vydělal jsem si na brigádách a taky mi asi polovinu přispěl Jihomoravský kraj. Sestrojil jsem ho ale úplně sám, známý mi pomáhal jen s výrobou některých dílů," podotýká. Robot je zároveň součást jeho diplomové práce.

Podle Žáka jeho šestinohého robota může časem využívat armáda nebo NASA. „Oproti robotům s kolovými a pásovými podvozky se třeba může pohybovat i při ztrátě několika nohou. Dostane se tak i do nepřístupných míst," nastiňuje Žák. Díky tomu může třeba nosit zavazadla vojákům v terénu. Ti zatím využívají čtyřnohé.

Běžní lidé se s šestinohým robotem ale asi v blízké budoucnosti nesetkají. „Třeba jednou budeme mít robotického mazlíčka se čtyřma nohama nebo šestinohá auta. Vývoj ale spíš směřuje do ortéz pro lidi, kteří třeba přišli o zdravou nohu," dodává.

Autor: Veronika Gecová

16.5.2015 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies