Svůj výzkum student doktorského studia na Vysokém učení technickém v Brně zaměřuje hlavně na optiku. V diplomové práci porotě představil svou vlastní inovativní metodu výpočtu indexu lomu vzduchu. „Je to veličina, díky níž můžeme laserem správně změřit nějakou vzdálenost," vysvětluje Pikálek.

Čtěte také: S rakovinou bude bojovat až v Peru u domorodého kmene. Věří na zázraky

Vymýšlením, testováním a sepisováním nové metody strávil bezmála dva roky. „Různých výpočtů, kterými můžeme zmíněnou veličinu zjistit, už existuje celá řada. Výhoda mého je ale asi hlavně to, že je oproti těm ostatním mnohem jednodušší," dodává mladík.

Tomáš Pikálek letos obdržel prestižní cenu Wernera von Siemense pro mladé talentované vědce.Zdroj: archiv Tomáše Pikálka

Jeho metoda výpočtu může podle něj taky poměrně dost zrychlit a zefektivnit kalibraci obráběcích strojů.

Že se porotci rozhodli ocenit jeho práci je pro mladého vědce především důkaz, že se nesnažil nadarmo. „Opravdu mě těší, že si někdo mé práce všiml. Samozřejmě, že by tato metoda byla užitečná i bez ocenění. Pro mě a vlastně i pro mého vedoucího Zdeňka Buchtu, který mi s prací hodně pomohl, je to ale skvělá možnost, jak se zviditelnit. Určitě mi to dává pocit zadostiučinění," hodnotí svůj úspěch.

Čtěte také: Účet za lety do Mnichova dělá 60 milionů. Letiště Brno už linku dotovat nechce

VIKTORIE POKORNÁ