O projektu už Brněnský deník Rovnost informoval (přečtěte si ZDE). Nejvýraznější posun nastal v plánování Studentského dne Země. Původně studenti navrhovali, že na dubnový Den Země uklidí několik brněnský míst. „Primátor Vokřál nás ale upozornil na zanedbaný brněnský lom Hády. Magistrát tam plánuje postavit dráhu pro kolečkové brusle. Rozhodli jsme se proto navrhnout další prvky, aby se z místa stal volnočasový areál," informoval Roman Hypský. A doplnil, že než se místo promění, plánují tam uklízet.

Studenti sami navrhnou, jak se bývalé odkaliště uhlí změní. „Nakreslíme projekt. Vedení města přestavbu zaplatí. Navrhujeme stavbu běžeckých drah nebo venkovní posilovací stroje," uvedl Hypský.

Do příštího setkání, které ještě nemá termín, studenti konkrétní návrhy předloží. „Se studenty jsem se setkal už podruhé. Ve svých projektech nechtějí zlepšit Brno pouze pro sebe, ale i pro ostatní obyvatele," uvedl brněnský primátor Petr Vokřál.

Na změnu lomu Hády se těší například Kateřina Kratochvílová, která tam často chodí se psem. „Krásu přírody narušují hromady odpadků a zanedbanost místa. Změna by určitě prospěla," pochvaluje si nápad Kratochvílová.

Také starosta brněnských Maloměřic a Obřan, pod které lom částečně spadá, Vlastimil Břicháček se na proměnu těší. „Kdysi jsme tam chtěli postavit sjezdovku. Každou aktivitu, která by území oživila, podpořím. Nelíbí se mi, jaký je tam nepořádek. Jediným problémem může být nesouhlas místních aktivistů nebo politiků ze Strany zelených," poznamenal Břicháček.

Areál mezi sídlištěm v Líšni a Vinohradech má podle náměstka primátora Martina Andera za Zelené perspektivu. „Podle územního plánu na místě může být volnočasový areál. Problém je ekologická zátěž odkaliště. Podmínkou stavby je celková sanace," uvedl Ander.

Na místo totiž v minulosti brněnské teplárny vyvážely sypké odpady ze spalovny. „Vozilo se tam, když se ještě topilo uhlím. Zaplavuje se, proto to na Hádech vypadá na první pohled jako rybník," uvedla mluvčí brněnských tepláren Renata Diatková.

Studenti už na minulé schůzce řešili instalaci veřejných Wi-Fi sítí v parcích. „Vytipovali jsme park Lužánky, Kraví horu a Björnsenův sad. Ještě přemýšlíme o Slovanském náměstí. Do konce října budou podklady hotové," uvedl Hypský.

V posledním bodu, který řeší stavbu veřejných pítek u sportovních areálu, zatím posun není.

Dále chtějí aktivní studenti postavit stojany na kola u hlavního nádraží nebo zřídit nabíjecí místa pro chytré mobily.