Děti z dětských domovů se po dosažení plnoletosti musí postarat sami o sebe. Do začátku dostanou peníze, mezi dvěma a patnácti tisíci, a jsou na život sami. Podle údajů autorů Symbiosu více než polovina z nich má problémy s kriminalitou. Mnozí skončí zadlužení, nebo dokonce jako bezdomovci. Právě proto ojedinělý projekt na Masarykově univerzitě v Brně vzniká. Má pomoct dětem z dětských domovů začlenit se do normálního života a předcházet tomu, aby se odchovanci domovů ocitli na ulici či ve vězení.

Základní myšlenkou projektu je umožnit sdílené bydlení studentů a mladých lidí opouštějících dětské domovy. „Chceme ulehčit těmto lidem start do života. Budou bydlet spolu se studenty, my jim pomůžeme zabezpečit práci a nabídneme možnost vzdělávat se," uvedl vedoucí projektu Bohuslav Binka.

Není v sílách přeplněných dětských domovů, aby se staraly o své odchovance i v dospělosti. „Bydlení je potom jeden z největších problémů, s jakými se potýkají děti, které po dosažení plnoletosti dětské domovy opouštějí," řekl ředitel Dětského domova ve Vranově u Brna Petr Jůza.

Dětí vycházejících z dětských domovů je mnoho a většina nemá kam jít. „Pokud se dostanou do bytu, který se pro ně stane domovem, je to ta nejlepší možnost, jak jim ulehčit start do nového života a skvělá prevence bezdomovectví," vyjádřil se ředitel projektu Prevence bezdomovectví Armády spásy Pavel Kosorin.

V prvních čtyřech letech by měl Symbios fungovat se čtyřmi anebo pěti sdílenými byty.

Zatím je však projekt na začátku. Než začnou mladí lidé z domovů a studenti spolu bydlet, tvůrci projektu musí sehnat peníze a byty. „Také se snažíme získat pozornost lidí," uvedla koordinátorka Symbiosu Lenka Bernatíková. Lidé mohou přispět prostřednictvím stránek HitHit. „Cílová částka je padesát tisíc, už jsme vybrali více než polovinu. Podle zájmu lidí ale můžeme dostat i víc peněz," přiblížila Bernatíková. Peníze z HitHitu budou sloužit na zaplacení člověka, který pro projekt bude zařizovat žádosti o dotace, nebo na zaplacení lidí, kteří doteď pracovali zadarmo.

Po zisku částky na HitHitu se autoři Symbiosu budou snažit získat dotace z Evropské unie. Zaplatí z nich například psychologa nebo manažera projektu. Některé pozice tak budou placené, některé zůstanou dobrovolnické.

Zájem lidí o Symbios je velký. „Myšlenka projektu je úžasná. Pomáháme věnováním odměny, které lidé budou dostávat za finanční prostředky. Časem možná spolupráci rozšíříme," řekla předsedkyně družstevní kavárny Tři ocásci v Brně Tereza Náhlíková.

Vedoucí Symbiosu začínají shánět i ochotné studenty. „Chci se do projektu zapojit možná i formou společného bydlení," uvedla studentka Anna Bromová.

Momentálně je ale pro fungování projektu klíčové sehnat byty. Vedoucí Symbiosu by se o nich chtěli dohodnout s některou brněnskou městskou částí. Oslovili Brno-Střed. „Chceme se stát partnerem projektu, ale to, jak se zapojíme, budeme projednávat až v lednu," uvedl starosta městské části Brno-střed Martin Landa.

V Česku fungují i jiné projekty zaměřující se na začleňování odchovanců dětských domovů do společnosti po osamostatnění. Například projekt neziskové organizace Spolu dětem Postav se na vlastní nohy. Ti organizují semináře připravující děti na situace, se kterými se v budoucnu setkají. „Mladí lidé z dětských domovů po osamostatnění často trpí samotou. V domovech byli zvyklí na kolektiv," uvedla manažerka projektu Postav se na vlastní nohy Jana Kotalová. V tomto je podle ní projekt Symbios skvělý. „Studenti mladým lidem z domovů určitě rozšíří obzory a pomohou zbavit se samoty," zhodnotila Kotalová.

Tvůrci Symbiosu se inspirovali rakouským projektem VinziRast. Ten obdobným způsobem pomáhá bezdomovcům. Pro sdílené bydlení využívá celý bytový dům, v němž se nachází i restaurace, kde bývalí bezdomovci zapojení do projektu pracují. Pokud se Symbiosu bude v prvních letech dařit, tvůrci by ho rádi dostali do stejné podoby, jako je VinziRast. Hlavnou cílovou skupinou by ale stále zůstávali odchovanci dětských domovů.

O projektu Symbios- Studenti budou bydlet s mladými lidmi z dětských domovů v bytech dva plus jedna
- Za byt budou muset platit nájem – stejný pro studenty i odchovance domovů
- Nájem bude přibližně ve výši průměrného kolejného – od jednoho a půl do tří nebo čtyř tisíc
- Zbytek nájmu pokryje Symbios
- Studenti a mladí lidé z domovů budou rovnocenní partneři, budou spolu trávit čas, či vzdělávat se
- Projekt pomůže mladým lidem z domovů najít práci

ELIŠKA GÁFRIKOVÁ