Po prázdninách začíná zimní semestr a město čeká takový nápor studentů, jaký ještě nezažilo. Počet vysokoškoláků letos překročil dosavadní rekordy – některou z pěti vysokých škol bude v Brně navštěvovat přes pětasedmdesát tisíc mladých lidí.

Pro srovnání: skoro jako by se celý Zlín nastěhoval do Brna a zůstaly tam jen tři tisíce lidí. „Loni jsme měli kolem šestatřiceti tisíc studentů, letos máme zapsaných téměř o pět tisíc víc. Přes tři čtvrtiny z nich jsou mimobrněnští,“ uvedla mluvčí největší brněnské vysoké školy, Masarykovy univerzity, Tereza Fojtová.

Nárůst zaznamenaly i menší školy. Například Vysoké učení technické bude mít letos kolem dvaadvaceti tisíc studentů, tedy o tisíc víc než loni. Plni očekávání jsou hostinští v mnoha hospodách, které vysokoškoláci vyhledávají. Například pro sportbar Na poště byly prázdniny mizerným obdobím. „Studenti tvoří tak devadesát procent hostů. Od pondělka už čekáme plno,“ řekl provozní Aleš Nechvátal.

Obrovský zájem studentů o ubytování zaznamenali brněnské realitní kanceláře. Ne všichni mladí totiž mají nárok na kolej a někteří dávají privátu přednost, i když nárok mají. Podle Jana Ticháčka z 1. studentské realitní je nárůst poptávky po podnájmech více než trojnásobný oproti předcházejícím měsícům. „Od poloviny srpna je zájem obrovský, chodí nám přes padesát mailů denně,“ přiblížil.

Menzy či bistra zase očekávají vlnu hladových strávníků. Například Pizzerie Mozzarella v areálu brněnské techniky Pod Palackého vrchem, která proslula chutnými a levnými pizzami, o zájemce nebude mít nouzi.

„Dá se koupit i za pětatřicet korun a většinou je to dobrota,“ prohlásil Vlastimil Novák, který dojíždí do Brna z Jindřichova Hradce.