VYBERTE SI REGION

Studentka z Brna uspěla v USA s prací studia lidského proteinu

Brno – Studentka z Brna uspěla v celosvětové vědecké soutěži Intel ISEF 2016. V americkém Phoenixu vybojovala Barbora Čechová čtvrté místo v oboru biochemie za projekt studia jednoho lidského proteinu. Hlavní cenu Gordona Moorea obdržel kanadský student Austin Wang za vývoj mikrobiálních palivových článků, jež přeměňují organický odpad na elektřinu. Informovali o tom organizátoři soutěže.

14.5.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Divíšek Martin

Na počátku projektu maturantky gymnázia Matyáše Lercha v Brně stála snaha pochopit, jak na molekulární úrovni vzniká rakovina. Ve své práci se zabývá studiem lidského proteinu RECQ4. Pokud tento protein nefunguje tak jak má, projevuje se u člověka syndrom charakterizovaný kosterními defekty či predispozicemi k rakovině. "Pomocí biochemických experimentů se snažím odhalit jeho přesnou funkci v lidském organismu," uvedla studentka. Zkoumaný protein má také velký potenciál v léčbě rakoviny.

"Dostat se na Intel ISEF byl můj největší sen už dlouho a nikdy jsem si nemyslela, že se mi splní," uvedla před cestou do Phoenixu. Za úspěch už považovala to, že jede na finále.

Studentka z Brna Barbora Čechová uspěla v celosvětové vědecké soutěži Intel ISEF 2016.Biochemie, v níž Čechová soutěžila, byla jednou z 22 kategorií, ve kterých se utkalo více než 1700 středoškolských studentů ze 77 zemí. Vedle ní reprezentovalo Českou republiku ještě dalších šest středoškoláků, v projektech se věnovali architektuře, chemii nebo stárnutí rostlin.

Čeští účastníci soutěže Intel ISEF se vybírají v soutěžích Středoškolská odborná činnost (SOČ) a AMAVET. V historii soutěže, do níž se Češi zapojují od roku 1999, se českým studentům podařilo dvakrát vybojovat první místo v některé z kategorií. Loni získali dva čeští středoškoláci bronz.

Letos si nejvyšší ocenění z Intel ISEF 2016 veze osmnáctiletý Austin Wang z kanadského Vancouveru. Cenu spojenou s odměnou 75.000 dolarů (1,8 milionu Kč) převzal za vývoj mikrobiálních palivových článků, které účinněji přeměňují organický odpad na elektřinu. Studentovi se podařilo identifikovat specifické geny v geneticky zdokonalené bakterii E. coli. Díky jeho objevu tak lze vytvářet významně vice elektřiny než ve stávajících MFC články. Přitom náklady jsou srovnatelné se solární energií, což, jak se autor domnívá, umožní jeho řešení nabízet komerčně.

Autor: ČTK

14.5.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

O oblékání mrtvých není zájem, komentuje novelu majitel pohřební služby

Marek Radimský je ředitelem Psychiatrické nemocnice Brno patnáct let.

Ředitel psychiatrické nemocnice: Pacienti jsou na prvním místě. Nejsme vězení

AKTUALIZOVÁNO

Meteorologové odvolali smogovou situaci v Brně i v celém kraji

Brno – Meteorologové v neděli dopoledne odvolali smogovou situaci pro brněnskou aglomeraci. Informoval o tom Mojmír Martan z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Na zbytku území Jihomoravského kraje smogová situace přestala platit odpoledne. Přes noc se ovzduší zlepšilo.

Bruslařská dálnice. Na přehradě si lidé užívali dvoukilometrového okruhu

Brno /VIDEO/ – Líná sobota? Ani zdaleka! Prohánět se na bruslích po Brněnské přehradě přišly tisíce lidí. Ke sportování je vyzýval dva kilometry dlouhý a několik metrů široký pruh hladké ledové dráhy. Řidiči však v areálu bojovali o parkovací místa.

Chátrající lázně: průzkum je hotový, spor o nájem pokračuje

Brno – Kdysi si do nich chodili lidé zaplavat, dnes chátrají. A jaký další osud zábrdovické lázně čeká, stále není jasné. Spor mezi Židenicemi, kde lázně sídlí, a iniciativou Kulturou proti chátrání, která téměř rok usiluje o jejich pronájem, na měsíce pozdržel stavebně-historický průzkum lázeňského areálu. Ten je už dva měsíce hotový, řešení je však stále v nedohlednu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies