VYBERTE SI REGION

Sushi v menze není vtip

Brno - Žije jídlem, a to doslova. Už od narození si přál být kuchařem, vařil ve vyhlášených hotelích, pro brněnské studenty vymýšlí speciality. Jaroslav Vaněk je kuchař specialista. Díky němu se v menze připravuje losos nebo například sushi.

22.1.2008 1
SDÍLEJ:

Kuchař Jaroslav VaněkFoto: DENÍK/Ondřej Surý

Vmenze Vinařská pracuje už patnáct let. „Práce mě naprosto baví a naplňuje, je náročná, ale nese své ovoce. Na kuchaři jde totiž poznat, když ho vaření přestane bavit,“ myslí si odborník na dobroty.

Třiatřicetiletý kuchař specialista se snaží studentské obědy zlepšit. „Dříve se vmenze vydávaly tři jídla, student dostal řízek a nazdar. Dnes se snažíme nabídnout patnáct až dvacet jídel denně do menzy a bufetů, pro které vaříme. Měníme ivaření a technologie. Přišel jsem zhotelu a snažím se prosazovat to, co jsem se tam naučil,“ vzkazuje Vaněk. Podle jeho motta se dá zdrahých přísad vařit levně. „Chci vařit iexotické pochoutky, které si mohou studenti dopřát,“ dodává.

Vsezóně vaří tým na Vinařské až dva a půl tisíce obědů. Ráno specialista předchystá všechny ingredience a maso a rozvaří ostatním obědy. Kromě toho zařizuje kuchař Vaněk cattering. „Připravujeme pohoštění například pro firmy, svatby nebo konference. Je to práce navíc, ale já tu vybíjím kreativitu,“ dodává Vaněk. Podle něj se teď gurmáni rádi vrací ktradičním jídlům. „Musíte je ale originálně připravit a samozřejmě nazdobit. Například kachnou nikoho neurazíte, kachna vsýrové nebo vmedové krustě či se sušenými švestkami je pak lahůdka,“ vystihl kuchař.

Vaněk se vyučil vhotelu Morava, Voroněž a Slavia. Loni vyhrál také druhou cenu vprestižní soutěži vysokoškolských kuchařů. Přesto je skromný a soutěžení jej nebaví. „Nejsem příliš ambiciózní. Byl to ale důkaz, že něco dokážu,“ vzpomíná na úspěch kuchař.

Kuchařinu Vaněk neopouští ani doma. „Vždyť sní vyrůstám odmalička, rodiče měli hospodu,“ usmívá se odborník. Přes týden už plotny pod hrnci doma nerozehřívá. Ovíkendu ale usporáku kouzlí. „To vždycky nechám ženu lenošit dlouho vposteli a vařím oběd,“ prozrazuje. Vaření je jeho láska ikoníček. „Baví mě také práce se dřevem. Když mám chvíli pro sebe, stavím chatku,“ dodává.

Zbytek rozhovoru vám přinese středeční vydání Brněnského deníku.

 

22.1.2008 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Betlémské světlo dorazilo do Brna. V neděli si pro něj lidé přijdou na Petrov

Brno – Jihomoravští skauti dovezli v sobotu večer do Brna Betlémské světlo. Do Evropy jej od osmdesátých let vozí letadlem z izraelského města.

Perníkový betlém? Snad nám ho děti na mši nesní, doufá žena organizující pečení

Vranovice – Zvedne vyzvánějící mobil a říká: „Pečení betlému? Není problém." Pětadvacetiletá Magdalena Vybíralová ve Vranovicích na Brněnskem organizuje vznik betlému, jenž bude celý z perníku.  

Vánoční dárky od obce? Obyvatelé dostanou kalendáře, plavenky nebo besídky

Nová Ves - Kromě Ježíška myslí na obyvatele obcí na Brněnsku také představitelé některých tamních radnic. Většinou lidé dostanou drobnosti vztahující se k obci a jejímu životu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies