VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Sushi v menze není vtip

Brno - Žije jídlem, a to doslova. Už od narození si přál být kuchařem, vařil ve vyhlášených hotelích, pro brněnské studenty vymýšlí speciality. Jaroslav Vaněk je kuchař specialista. Díky němu se v menze připravuje losos nebo například sushi.

22.1.2008 1
SDÍLEJ:

Kuchař Jaroslav VaněkFoto: DENÍK/Ondřej Surý

Vmenze Vinařská pracuje už patnáct let. „Práce mě naprosto baví a naplňuje, je náročná, ale nese své ovoce. Na kuchaři jde totiž poznat, když ho vaření přestane bavit,“ myslí si odborník na dobroty.

Třiatřicetiletý kuchař specialista se snaží studentské obědy zlepšit. „Dříve se vmenze vydávaly tři jídla, student dostal řízek a nazdar. Dnes se snažíme nabídnout patnáct až dvacet jídel denně do menzy a bufetů, pro které vaříme. Měníme ivaření a technologie. Přišel jsem zhotelu a snažím se prosazovat to, co jsem se tam naučil,“ vzkazuje Vaněk. Podle jeho motta se dá zdrahých přísad vařit levně. „Chci vařit iexotické pochoutky, které si mohou studenti dopřát,“ dodává.

Vsezóně vaří tým na Vinařské až dva a půl tisíce obědů. Ráno specialista předchystá všechny ingredience a maso a rozvaří ostatním obědy. Kromě toho zařizuje kuchař Vaněk cattering. „Připravujeme pohoštění například pro firmy, svatby nebo konference. Je to práce navíc, ale já tu vybíjím kreativitu,“ dodává Vaněk. Podle něj se teď gurmáni rádi vrací ktradičním jídlům. „Musíte je ale originálně připravit a samozřejmě nazdobit. Například kachnou nikoho neurazíte, kachna vsýrové nebo vmedové krustě či se sušenými švestkami je pak lahůdka,“ vystihl kuchař.

Vaněk se vyučil vhotelu Morava, Voroněž a Slavia. Loni vyhrál také druhou cenu vprestižní soutěži vysokoškolských kuchařů. Přesto je skromný a soutěžení jej nebaví. „Nejsem příliš ambiciózní. Byl to ale důkaz, že něco dokážu,“ vzpomíná na úspěch kuchař.

Kuchařinu Vaněk neopouští ani doma. „Vždyť sní vyrůstám odmalička, rodiče měli hospodu,“ usmívá se odborník. Přes týden už plotny pod hrnci doma nerozehřívá. Ovíkendu ale usporáku kouzlí. „To vždycky nechám ženu lenošit dlouho vposteli a vařím oběd,“ prozrazuje. Vaření je jeho láska ikoníček. „Baví mě také práce se dřevem. Když mám chvíli pro sebe, stavím chatku,“ dodává.

Zbytek rozhovoru vám přinese středeční vydání Brněnského deníku.

 

22.1.2008 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Kometa startuje semifinále proti pevné obraně a nejlepšímu oslabení v play-off

Ilustrační foto.
2

Studie o poloze vlakového nádraží v Brně se zpozdí o dva měsíce. Kvůli přestupům

Konflikty na plážích přehrady chtěli vyřešit zákazem vstupu psů. Brno to odmítlo

Brno – Léto u vody mohou strávit i svými čtyřnohými nejlepšími přáteli lidé u Brněnské přehrady. Rada města v úterý totiž nepřijala návrh městské části Kníničky, aby zakázala pohyb psů v okolí Sokolského koupaliště.

AUTOMIX.CZ

Na prodej je Tatra 613 s mrazivou minulostí. Sloužila u KGB

Tu a tam se na aukčních portálech objeví něco opravdu speciálního. Jako třeba československá Tatra 613, která sloužila sovětské tajné službě KGB. Zvláštní také je, že je na prodej ve Spojených státech amerických.

Dodávka narazila do čisticího vozu. Jeho řidič si zlomil nos

Brno – Nešťastně skončila pracovní směna pro řidiče čisticího vozu, který ve středu ráno uklízel silnici v Černovické ulici v Brně. Do auta zezadu nabourala dodávka, muž si při nárazu zlomil nos. I přes značně poničenou přední část dodávky její posádka vyvázla bez zranění.

Na jihu Moravy padly rekordní teploty. Meteorologové naměřili přes 21 stupňů

Brno - V Jihomoravském kraji v úterý padly dva teplotní rekordy. Meteorologové naměřili 21,1 stupně v Troubsku u Brna a 21,6 stupně v Brodě nad Dyjí. V obou případech padla pět let stará dosavadní teplotní maxima.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies