VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Sushi v menze není vtip

Brno - Žije jídlem, a to doslova. Už od narození si přál být kuchařem, vařil ve vyhlášených hotelích, pro brněnské studenty vymýšlí speciality. Jaroslav Vaněk je kuchař specialista. Díky němu se v menze připravuje losos nebo například sushi.

22.1.2008 1
SDÍLEJ:

Kuchař Jaroslav VaněkFoto: DENÍK/Ondřej Surý

Vmenze Vinařská pracuje už patnáct let. „Práce mě naprosto baví a naplňuje, je náročná, ale nese své ovoce. Na kuchaři jde totiž poznat, když ho vaření přestane bavit,“ myslí si odborník na dobroty.

Třiatřicetiletý kuchař specialista se snaží studentské obědy zlepšit. „Dříve se vmenze vydávaly tři jídla, student dostal řízek a nazdar. Dnes se snažíme nabídnout patnáct až dvacet jídel denně do menzy a bufetů, pro které vaříme. Měníme ivaření a technologie. Přišel jsem zhotelu a snažím se prosazovat to, co jsem se tam naučil,“ vzkazuje Vaněk. Podle jeho motta se dá zdrahých přísad vařit levně. „Chci vařit iexotické pochoutky, které si mohou studenti dopřát,“ dodává.

Vsezóně vaří tým na Vinařské až dva a půl tisíce obědů. Ráno specialista předchystá všechny ingredience a maso a rozvaří ostatním obědy. Kromě toho zařizuje kuchař Vaněk cattering. „Připravujeme pohoštění například pro firmy, svatby nebo konference. Je to práce navíc, ale já tu vybíjím kreativitu,“ dodává Vaněk. Podle něj se teď gurmáni rádi vrací ktradičním jídlům. „Musíte je ale originálně připravit a samozřejmě nazdobit. Například kachnou nikoho neurazíte, kachna vsýrové nebo vmedové krustě či se sušenými švestkami je pak lahůdka,“ vystihl kuchař.

Vaněk se vyučil vhotelu Morava, Voroněž a Slavia. Loni vyhrál také druhou cenu vprestižní soutěži vysokoškolských kuchařů. Přesto je skromný a soutěžení jej nebaví. „Nejsem příliš ambiciózní. Byl to ale důkaz, že něco dokážu,“ vzpomíná na úspěch kuchař.

Kuchařinu Vaněk neopouští ani doma. „Vždyť sní vyrůstám odmalička, rodiče měli hospodu,“ usmívá se odborník. Přes týden už plotny pod hrnci doma nerozehřívá. Ovíkendu ale usporáku kouzlí. „To vždycky nechám ženu lenošit dlouho vposteli a vařím oběd,“ prozrazuje. Vaření je jeho láska ikoníček. „Baví mě také práce se dřevem. Když mám chvíli pro sebe, stavím chatku,“ dodává.

Zbytek rozhovoru vám přinese středeční vydání Brněnského deníku.

 

22.1.2008 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jihomoravský hejtman Bohumil Šimek při panelové diskuzi.
AKTUALIZOVÁNO
3 17

Diskuze s hejtmanem: Rychlovlaky? Máme výhodu, že jsme zaspali, řekl Jančura

Hustopečská nemocnice. Ilustrační foto.

ČSSD chce jihomoravské krajské nemocnice pod jednou organizací

Výstaviště? Přední část se otevře lidem. A vzniknout má i nový pavilon

Brno /ANKETA/ - Řev motorů historických formulí a motocyklů se má již v polovině července ozývat brněnským výstavištěm. Na jeho plochu se vrátí závod, který se tam konal před půl stoletím. V pondělí zástupci výstaviště představili letošní největší akce, které lidé mohou navštívit. Navíc poodhalili budoucnost areálu. Přední část se otevře lidem, vzniknout má i nový pavilon.

Brno dnes začíná vyplácet příspěvky na levnější roční jízdné MHD

Brno - Brno začíná dnešním dnem vyplácet příspěvek 1425 korun na roční jízdné městskou hromadnou dopravou. V tiskové zprávě to sdělila Zuzana Taušová z tiskového centra brněnského magistrátu. Roční jízdenka stojí 4750 korun. Brňané platící řádně za odpad mohli letos nově zažádat město o příspěvek, díky němuž se jim třetina peněz vrátí. V konečném součtu je tak roční jízdenka vyjde na 3325 korun. Podle Taušové od začátku roku zažádalo o příspěvek přes 19.000 lidí.

Opilý muž hazardoval na kolejích. Strážníci ho museli spoutat

Brno – Silně opilého muže museli v sobotu z tramvajových kolejí odvést brněnští strážníci. „Hlídka odpoledne objevila v královopolské smyčce opilého sedmapadesátiletého muže, který se choval velmi agresivně. Dechová zkouška ukázala, že má v sobě bezmála 2,5 promile alkoholu," popsal mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem. Hazardér se do příjezdu sanitky choval nezvladatelně a hlídka ho nakonec musela spoutat. Přivolaná záchranná služba jej poté odvezla na záchytnou stanici.

Michal Tung o EET: Také Vietnamci pořizují pokladny na poslední chvíli

Zavedení elektronické evidence tržeb se od března nevyhnou ani vietnamští obchodníci. Jejich počet se odhaduje na 20 tisíc a jejich tržby podle odhadů mohou mezi maloobchodníky činit až 70 procent. Na konci loňského roku mělo v ČR trvalý pobyt přes 48 tisíc Vietnamců. Na jejich přípravu na zásadní změnu pro způsob obchodování se Deník zeptal vietnamského podnikatele Michala Tunga, který na ni své krajany již několik měsíců připravuje.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies